Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

ÚJABB SIKERES PROJEKTZÁRÓN VAN TÚL AZ EGYESÜLET

2015.04.12.

A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 2014-ben nyert támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a romániai Alutus Regio Egyesülettel közös projektje megvalósítására. A két LEADER csoport az együttműködési pályázat keretében egy-egy kisfilm elkészítését vállalta, melyek saját térségeik turisztikai értékeit mutatják be és népszerűsítik egymás területén.

Az imázs filmek kölcsönös terjesztésével az akciócsoportok nem titkolt célja hozzájárulni a két térség közötti turisztikai célú utazások növeléséhez, és a közösségek közötti kulturális kapcsolatok megőrzéséhez.

A magyar részprojekt keretében elkészült, a Körösök Völgye Akciócsoport 18 településén elérhető szolgáltatásokat és látnivalókat felvillantó kisfilm bemutatójára az április 9-i projektzáró rendezvényen került sor.

 

Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke a filmről szólva elmondta, a rendelkezésre álló 25 percben közel sem volt lehetőség a térség valamennyi értékének bemutatására, de a néző számára egyértelművé válik, hogy ezen a vidéken az aktív turizmus és a tartalmas kikapcsolódás iránt érdeklődők, nemtől és kortól függetlenül egy teljes hétre való programot találnak maguknak.

Az elnök kiemelte, az akciócsoport fejlesztési stratégiájának egyik legfőbb prioritása a térség turisztikai kínálatának bővítése és népszerűsítése volt. E célkitűzés megvalósítására az elmúlt években több mint 1,2 milliárd forint támogatást osztott szét az Egyesület, melyet a pályázók széles körben használtak fel, komplex programok végrehajtására. A pályázati források segítségével szálláshelyek felújítására, új szálláshelyek kialakítására, szolgáltatások és attrakciók fejlesztésére, tematikus képzések szervezésére, szakmai rendezvények lebonyolítására és közös marketing akciók végrehajtására is sor került. Hodálik Pál elmondta, a kisfilm, mint marketing termék e fejlesztések hatékonyságát, fenntarthatóságát is javíthatja.

A projektzárót a partner Alutus Regio Egyesület négy fős delegációja is megtisztelte jelenlétével. Antal Esztilla ügyvezető igazgató röviden szólt a Kovászna megyében szerveződött Egyesület felépítéséről, működési gyakorlatáról, a romániai LEADER program hazaitól eltérő szabályairól. Az igazgató összefoglalójából kiderült, a szomszédos államban elérhető támogatások mértéke kedvezőtlenebb, s magának a csoportnak a működése is szigorúbb szabályokhoz kötött. Előadása második részében Antal Esztilla néhány általuk támogatott projektet mutatott be a résztvevőknek. Mint mondta, fejlesztési forrásaikat döntően két nagy kategóriába sorolták: egyrészt mezőgazdasági tevékenységekhez, másrészt e körön kívüli vállalkozások fejlesztéséhez nyújtottak támogatást. A megvalósult projektekből a kedvezményezettek kisebb léptékű beruházásokat hajtottak végre, melyek azonban komoly segítséget jelentettek ügyfeleiknek. Az elégedett pályázók között méhész, új asztalos műhely tulajdonos, keramikus, fiatal mezőgazdasági termelő egyaránt található.

Mivel az Alutus Regio Egyesület részprojektje még elbírálás alatt áll, az Olt mente és Erdővidék térségéről szóló filmet egyelőre csak beharangozni tudtuk a projektzárón. Kedvcsinálóként Demeter János, az Egyesület elnöke, Szarvas és Barót városok testvér települési kapcsolatának szentesítésekor Barót város polgármestere hozott magával néhány lenyűgöző és megható fotót Székelyföldről, s osztott meg velünk néhány ötletet és jövőbeni tervet a turisztikai ágazat fejlesztését illetően.

Az elnök beszédében kiemelte, Székelyföldnek méltán híres értékein túl olyan, pénzben nem mérhető kincsei vannak, mint a kristálytiszta levegő, az egészséges ivóvíz és termőföld. E gazdagságra alapozva pedig a turizmus fejlődési iránya is a természeti turizmus kell, legyen, s saját kisfilmjük is e koncepció szerint készül majd el.

A partner csoport munkatársai részére Egyesületünk egy rövid tanulmányi kirándulást is szervezett, melynek keretében a térség több, különböző típusú szálláshelyeit mutattuk be. A túra során érintettük a békésszentandrási Bartha Tanyákat és a Füzesi Vendégházat, a mezőberényi Tópart Panziót, a szarvasi Arborétum Vadászházat, találkoztunk a szarvasi TDM szervezet aktivistáival is, és persze nem lehetett kihagyni az Arborétumot és az erdélyi épületekkel nemrég kibővült Mini Magyarország makett parkot sem.

A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület filmje rövidesen bárki által megtekinthető lesz weboldalunkon és más közösségi portálokon.

 

« Visszalépés
EXP