Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ÚJABB TÁMOGATÁSOKKAL FEJLŐDHET A KÖRÖSÖK VÖLGYE

2011.06.07.

Régi adósságát törlesztette idén tavasszal a Körösök Völgye Nonprofit Kft. A LEADER Akciócsoporthoz 2009. decemberében benyújtott 20 kérelemből 2011 március – május hónapokban 14 támogatásáról döntött a Társaság Taggyűlése. A nyerteseknek már postázták a kötelezettségvállalásról szóló határozatokat.

 Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott és a Körösök Völgye Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája keretében támogatott Mikro-vállalkozások létrehozása és fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése, Vidéki örökségek megőrzése, Falumegújítás –és fejlesztés c. intézkedésekre összesen 20  pályázat érkezett, több mint 378 millió Ft-os támogatásigénnyel. Bár a benyújtott pályamunkák száma nem érte el az első körben beadott szakmai anyagokét, az egyes jogcímek között a Közösség számára örömteli átrendeződés volt tapasztalható. Élénk érdeklődés mutatkozott ugyanis a falusi és az aktív turizmus fejlesztése iránt, mely a Stratégia egyik legfőbb prioritása.
 A döntéshozó testület minden, az adminisztratív előírásoknak megfelelő kérelmet támogatásban részesített, így összesen mintegy 243 millió Ft-tal járul hozzá a közel 366 millió Ft összköltséggel megvalósuló vidékfejlesztési beruházásokhoz.

A térség épített örökségének megóvására és funkcionális hasznosítására, valamint a településközpontok, illetve településrészek megújítására 52 millió Ft támogatás jutott, a  nem mezőgazdasági tevékenységet végző mikro-vállalkozások technológiai korszerűsítését, telephelyfejlesztését pedig 59 millió Ft forrás szolgálja. Tekintélyes összeg, több mint 132 millió Ft a Körösök völgye természeti és kulturális értékeire alapozott turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, valamint szálláshelyek bővítésére, korszerűsítésére fordítható.

A nemrégiben megszületett döntések egy rendkívül hosszadalmas és bonyolult, sokszereplős pályázati rendszer lezárását, s remélhetőleg egy sokkal hatékonyabb, gyorsabb és kevésbé bürokratikus eljárásrend kezdetét jelentik.

Ennek jegyében a most induló beruházások már némileg megváltozott szabályok szerint, feszesebb megvalósítási határidőkkel, de gyakorlatiasabb végrehajtás szerint kivitelezhetőek. A cél, hogy a lehető legtöbb projekt a lehető legteljesebb mértékben és belátható időn belül megvalósuljon. Ez nem csupán a kívánt eredmények elérése, de a 2013-ban kifutó Program végrehajtása és a következő hét éves időszak Stratégiájának kidolgozása miatt is fontos, szűkebb és tágabb hazánkban egyaránt.

A nyertes projektek megvalósítása és elszámolása kapcsán felmerülő adminisztratív kérdésekkel a Körösök Völgye Akciócsoport munkaszervezetéhez fordulhatnak az érintettek.


« Visszalépés
EXP