Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ÚJRA FELSZENTELTÉK A MURONYI JANTYIK MÁTYÁS KÁPOLNÁT

2020.07.06.

A Páduai Szent Antal Plébánia 2018-ban nyújtott be támogatási kérelmet a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület által meghirdetett, Épített és táji természeti értékek megőrzését célzó komplex projektek támogatása c. pályázati felhívására, melynek keretében 2019-ben 5.232.824,- Ft-ot nyert el a Murony külterületén található Jantyik Mátyás Kápolna felújítására.

A támogatás a beruházás 85%-át fedezte, 15% önerőt a Plébánia biztosított a fejlesztéshez. A projekt kötelező részét képező közösségépítő program keretében a Kápolna újraszentelésére 2020. július 4-én került sor.

A projekt megvalósításához ezúton is gratulálunk!

És eddig tartott a hír; minden benne van, de mégsincs benne semmi…

Most még nem tudom szavakkal leírni, milyen örömünnep volt szombaton Murony határában, ahol nem várt tömeg, kétszáz boldog ember vett részt a Páduai Szent Antal Plébánia által szervezett szentmisén és pikniken. Érkeztek zarándokok busszal és kerékpárral, szervezett csoportokban, ott voltak a környék régi tanyavilágában gyerekkorukat leélt családok idősei, akik még bújócskáztak is a Szűz Mária szobor mögött, az Ő leszármazottaik, helyiek és környékbeliek, elszármazottak egyaránt.

Idén májusban már képekkel illusztrált hírek terjedtek arról, hogy az 1861-ben Jantyik Mátyás és felesége, Kutyik Mária által építtetett, a maga nemében egyedülálló, de hosszú ideje rendkívül romos állapotban található történelmi és épített emlék megújult, ismét biztonsággal és kulturált körülmények között látogatható.


Azonban ahogy a szavak, a képek sem képesek elbeszélni mindazt, amelynek révén ez megtörténhetett.

A helyi közösség néhány oszlopos tagjában és az egyházközség vezetőjében még mindig volt erő, akarat és hit, hogy 9 év és 3 sikertelen pályázat után újra próbát tegyenek a LEADER programban. A várva várt siker 2019-ben megérkezett, és beindította a gépezetet.

A Plébánia törekvését számtalan helyi vállalkozó és önkéntes segítette felajánlásával és munkájával, a tavaly ősz óta látható mozgolódás a környéken mesébe illő történéseket generált, melyek remélhetőleg bekerülnek a minden bizonnyal újra zarándokhellyé váló Kápolna jelenkori történetébe. Az épület körül a régi „dzsungel” helyén kialakított rendezett park a helyi aktivisták hozzájárulása, a rejtélyes módon előkerült míves kovácsoltvas kerítést szintén helyi vállalkozó újította fel és állította vissza eredeti helyére. A Kápolna felújítására 2015-ben indított adománygyűjtés összege is rendeltetési helyére került.

Bátran jelentem ki, az összefogás és a szeretet projektje valósult meg!

(A fotókat Szabó István készítette.)
 

« Visszalépés
EXP