Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ŐSEINK ÉLETE - PROJEKTZÁRÁSRÓL ADOTT HÍRT DOBOZI PÁLYÁZÓNK

2015.01.12.

Hankó-Debreceni Éva őstermelő, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) LEADER Vállalkozási célú és Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímek keretében két projekt révén csaknem 20 millió Ft támogatást nyert bemutató gazdaság kialakítására, Dobozon.

A megvalósított projektek nem csupán üzleti célokat szolgálnak, az értékőrzésben, hagyomány ápolásban is szerepük lehet. A pályázó beszámolója.

 

Doboz létezni akarását, a település mélyben gyökerező büszkeségét azonnal megérzi bármely betérő idegen akár beszélgetést kezdeményez az otthonukra büszke helyiekkel, akár sétálni kezd a kacskaringós régi utcákon, felpillant a templomtoronyra, és megpihen a liget tölgyfáinak tövében. Az erős tartást, mely a nehéz időkön is segített túllépni, érezni a levegőben. Haán Lajost is megérinthette ez a zsigeri létezni akarás érzése, melyet 1870-ben így fogalmazott meg:

Doboz vármegyénknek azon községei közé tartozik, melyek a vármegye legsanyarúbb állapotjában is létezni meg nem szűntek s méltán dicsekedhetik azzal, hogy több mint nyolcszáz éves község s lakosai még azon őseinek unokái, kiknek mint honszerzőknek lovai elsők tapodták az alföldi sík vidékét.


S napjainkban, amikor oly erősen keresi az ember azokat az értékeket, melyekhez ragaszkodni jó, szinte egyértelműnek tűnik, hogy felmutasson, megmutasson, megőrizzen valamit a múltból. A Száz magyar falu könyvsorozat Dobozt bemutató kötetét lapozva megtaláljuk annak a parasztháznak a fotóját, mely az alap ötletet szolgáltatta az egymásba fonódó, hagyományokat bemutató projektcsoport életre hívásához. Ennek szerves része az a tipikus elrendezést és berendezési tárgyakat bemutató ház, mely a Dobó utca 1. szám alatt valósult meg. Ha a szóban forgó könyvet felütik a 137. oldalon, felfedezhetik a megtévesztő hasonlóságot, melyre a pályázó, Hankó-Debreceni Éva és édesapja - akit nevezhetünk a projektsorozat ötletgazdájának – mindvégig törekedtek.


A parasztház berendezései a hagyományos paraszti bútorokat mutatják be a 20. század eleji stílusban. A tárgyak egy része családi hagyatékok, a falu lakóinak önzetlen felajánlásai, valamint a beruházás keretében támogatással, helyi vállalkozó szakmai segítségnyújtásával beszerzett és felújított bútorok. Az ablakokat és az asztalokat, komódokat díszítő textíliák kézi szövésű népi iparművészeti termékek.


A sikeres megvalósítás dupla öröm, hiszen hasonló a dobozi múlt emlékeit, hagyományait bemutató tájház nincs a településen, így a történelem és a hagyományok ápolásához ebben a formában tudnak közösségi szinten hozzájárulni.

« Visszalépés
EXP