Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

ŐSEINK ÉTELE

2014.12.11.

Ezt a címet kapta az a pályázat, melyet Debreceni Lajos őstermelő valósít meg Dobozon, hogy megőrizve a helyszín hangulatát, a régi falak között keljenek új életre az ősi dobozi ételek, melyeket a Falusi vendégasztalon fog kínálni vendégeinek.

A projektötletben világosan megfogalmazott célok megvalósításához olyan eszközöket és berendezéseket társított, melyek az igények magas színvonalú kielégítését teszik lehetővé.

 

A projekt megvalósításában meghatározó elv a régi és az új harmóniájának megteremtése: az eszközök között szerepel a korszerű hűtő, sütő és főző lapok, ugyanakkor a miliő elengedhetetlen eszközei a tradicionális berendezések, azaz a paraszt székek és asztalok a kínálásokhoz. A pályázat része a korszerű feldolgozó rész a helyi ételek előállításához.


 

A családi gazdálkodó udvarban megvalósuló és tematikusan egymásra épülő projektek alapját az alábbi történelmi tények támasztják alá:


A település királyi kondások faluja volt. 1075-ben Duboz néven említi (először a vármegye települései közül) a Garam melletti Szent Benedek apátság alapító levele, melyben I. Géza király három háznép szolgát adományozott az apátság disznainak őrzésére. A falu a disznótartás országszerte ismert központja volt. Lakói gyümölcstermesztéssel, pákászattal, méhészettel is foglalkoztak a történelmi források szerint.


„Ama folyó mellett, melyet Körösnek (Crys) neveznek, a Doboz (Duboz) nevű faluban a Szent Benedek disznait őrző három házat adtam a földdel együtt; megszabtam és elrendeltem nekik, hogy oda menjenek Szent Benedek apátjának disznait legeltetni, ahova a király disznai mennek”

 

Az évszázadokra visszanyúló sertéstartás, a szervesen hozzá tartozó kolbászkészítés adta az alap ötletet, de a felhasznált fűszerpaprika előállítása épp úgy része a projektnek, mint az állattartás, az állatok és a megtermelt gyümölcs- és zöldségfélék házi feldolgozásának bemutatása, a mintakert és a megvendégelés.
 

« Visszalépés
EXP