Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

A HÉT VÉGÉIG VÁRJA A TÉRSÉGI FIATALOK PÁLYAMUNKÁIT A LEADER TEAM

2011.07.04.

Pályázati felhívás kistelepülések ifjúsági közösségei számára!

Az ausztriai Alpok lábánál található Eferding LEADER Akciócsoport fejlesztési stratégiájában kiemelt célként fogalmazta meg a helyi életminőség javítását, a fiatalok helyben tartását. „A fiatalok kialakítják saját szabad területüket” elnevezésű projekt révén négy település már komoly eredményeket mutathat fel e területen: a fiatalokat arra ösztönözték, hogy dolgozzanak ki terveket saját találkozási pontok, szabad terek kialakítására, s valósítsák meg azokat. Ezzel nem csak azt érték el, hogy a helyi ifjúság kulturált közösségi tereken tölti a szabadidejét, de kapcsolatot építettek olyan csoportok között, amelyek gyakran szembesülnek nehézségekkel a párbeszéd kialakításában, bevonták a fiatalokat a helyi döntéshozatali folyamatokba, és pozitív tapasztalatok megszerzésére adtak számukra lehetőséget.
 
A sikeres osztrák példát szem előtt tartva három Körös völgyi fiatal, Braun Enikő, Szabó Dóra és Kovács Gábor térségünkben indított útjára egy településeken átívelő hasonló kezdeményezést, melynek megvalósítási kereteit a Körösök Völgye Akciócsoport fejlesztési stratégiája biztosíthatja.
 
A LEADER TEAM célja, hogy lehetőséget biztosítson, egyúttal szakmai segítséget nyújtson a kistelepülések aktív és kreatív ifjúságának, tartalmas kikapcsolódásra alkalmas, a mai igényeket kielégítő közösségi terek kialakításához. E mellett szeretnék elérni, hogy a programban részt vevő tizenévesek, vagy húszas éveik elején járó fiatal felnőttek a tervezési és kivitelezési munkálatok során betekintést nyerhessenek egyes gazdasági, társadalmi folyamatokba is. Megismerjék például a helyi döntéshozatali eljárásokat, az érintett szereplőket, végigkísérjék egy beruházás költségvetésének összeállítását, kapcsolatba lépjenek és kommunikáljanak környezetükkel, mely így remélhetőleg életpályájukat, identitástudatukat is erősebben határozza majd meg.
 
A Körösök Völgye Akciócsoport működési területéhez tartozó, kevesebb, mint 10 ezer fős lakosságszámú települések kisközösségei saját szabadtéri találkahelyeik ötletével pályázhatnak a LEADER Teamhez.
A pályamunkáknak tartalmazniuk kell a tervezett fejlesztés leírását, a megvalósulás helyszínének fotódokumentációját, a projekt szükségességének indoklását, valamint a kapcsolattartók pontos elérhetőségét. Egy-egy közösségi tér kialakítására hozzávetőlegesen 5-600e Ft fordítható.
 
A LEADER Team az érintett települések mindegyikéről kiválasztja a legjobbnak ítélt terveket, s azok megvalósítására közös munkában kidolgozott részletek alapján, egy átfogó pályázatot nyújt be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER—Közösségi célú fejlesztés jogcímére.
 
A pályamunkákat a leaderprojekt2011@gmail.com e-mail címre kell benyújtani, legkésőbb 2011. július 10-ig. Bővebb információ a www.korosfiatalok.com weboldalon, tájékoztatás a szabodora0529@citromail.hu címen kérhető.
 
« Visszalépés
EXP