Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

A VÁRTNÁL ALACSONYABB A BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK SZÁMA

2009.11.25.

2009. szeptemberétől égtek a telefonvonalak, az ügyfelek egymásnak adták a kilincset a Körösök Völgye Akciócsoport ügyfélszolgálati irodáiban, a november 16-i benyújtási határidőig azonban „csak” 25 db pályázat érkezett a LEADER jogcímekre.

A darabszám nemcsak a várakozásoktól, de a békés megyei és a dél-alföldi régiós átlagtól is jócskán elmarad, bár tény az is, hogy önmagában nem beszédes adat.

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a megyében a legkisebb, a Dél-alföldi régióban a harmadik legkisebb LEADER forrással gazdálkodó Akciócsoport. A 2007 – 2013 közötti időszakra pontosan 822 573 euro, 266,70 átváltási árfolyamon számolva közel 220 millió Ft áll rendelkezésére. Az idei első pályázat-benyújtási időszakban megközelítőleg 187 millió Ft fejlesztési forrás volt elérhető a helyi civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok részére.
A meghirdetett jogcímek közül a rendezvények bizonyultak a legnépszerűbbnek, és sajnos több olyan célterület is akadt, mely iránt egyáltalán nem tapasztalható érdeklődés, ahogy azt az alábbi táblázatból is kiolvashatjuk.


LEADER pályázatok nyilvántartása_Összesítés

Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

Jogcím

Célterület

Beérkezett pályázatok száma (db)

Vállalkozás alapú fejlesztés

Bemutató gazdaságok kialakításának és fejlesztésének támogatása

1

Közösségi célú fejlesztés

Térségi civil fejlesztő központok kialakítása

2

Kézműves alkotó műhelyek kialakítása

2

Képzés

Kézműves tevékenységek, nép kismesterségek képzése

1

Turisztikai szolgáltatók képzése

0

Mikro-kis és középvállalkozások vezetőinek,szakembereinek, egyéni vállalkozók képzése

2

Rendezvény

Non-profit szervezetek közösségépítő programjainak támogatása

8

Környezetvédelmi témájú rendezvények támogatása

1

Roma közösségek integrációjának elősegítése

0

Kulturális és gasztronómiai fesztiválok támogatása

7

Térségen belüli szakmai együttműködés

Turisztikai ágazatban érintett szereplők együttműködésének ösztönzése

0

Helyi termékek előállítói közötti együttműködési hálózat kialakításának támogatása

1

Civil szervezetek közötti térségi együttműködés támogatása

0

Összesen

25A pályázatok alacsony számát illetően mindenképpen szükséges a későbbi helyes felülvizsgálat érdekében levonni a következtetéseket.
Mely okok állhatnak az alacsony pályázási kedv hátterében? Túl bonyolult a pályázati rendszer? Túl sok feltételt támasztanak az egyes célterületek? A széles társadalmasítás ellenére a célterületek nem találkoznak a helyi igényekkel? A potenciális kedvezményezettek birtokában voltak minden szükséges információnak? Vagy ez a 25-ös szám egyáltalán nem is tekinthető kevésnek?

E kérdésekre keressük majd a választ a jövőben, elsődleges feladatunk azonban most az, hogy minél több benyújtott projekt megvalósulását elősegítsük.

Az igényelt támogatások segítségével 2010-ben számos turisztikai attrakcióként is funkcionáló gasztronómiai fesztivál, közösségépítő erővel bíró, vagy marketing célokat szolgáló rendezvény és a helyi vállalkozások versenyképességét segítő képzés valósulhat meg. E mellett a Körösök Völgye Akciócsoport térsége igazi különlegességnek számító bemutató gazdasággal, a hagyományőrzést szolgáló és a helyi termékek körét is bővítő kézműves alkotóműhelyekkel, valamint a helyi civil társadalom együttműködésének és munkájának teret adó kistérségi fejlesztő központokkal gazdagodhat legkésőbb 2012-re.


« Visszalépés
EXP