Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

A korszerű energiagazdálkodásról és költséghatékony piacbővítési lehetőségekről tanácskoztak Békéscsabán

2009.04.27.

Nagy érdeklődés kísérte azt a konferenciát, amely a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Békés megyei irodája és a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. közös szervezésében a Körösök Völgye Natúrpark Látogatóközpontjában 2009. április 23-án, Békéscsabán került megrendezésre.

A rendezvény keretein belül a nemzetközi gazdasági válság hatásait enyhítő lehetőségekről hallhattunk tájékoztatást, így fontos szempont volt, hogy az előadók olyan hasznos információkat közvetítsenek a konferencia résztvevői felé, mellyel képesek lehetnek enyhíteni (egyénileg vagy összefogással) a válság során felmerülő problémáikat.

A fél napos rendezvényen az üzleti, civil és közszférában tevékenykedő szervezetek képviselőit, vagy azok helyi-, térségi kirendeltségeinek vezetőit hallhattuk terveikről, lépéseikről.

Pásztohy András Miniszteri biztos Úr az MNVH (Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat) létrejöttének céljait és feladatait ismertette az érdeklődőkkel. Részletesen beszélt a Hálózat által biztosított lehetőségekről a vidékfejlesztés kedvezményezettjeinek biztosított szolgáltatások formáiról. Ezek alapján az MNVH megszervezi a szakmai tapasztalatok és know-how-k cseréjét, segíti a módszertani tapasztalatcserét, terjeszti a legjobb gyakorlatokat. Igényfelmérést végez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III-IV. tengelyének intézkedéseivel kapcsolatosan. Szakmai képzést és továbbképzési programokat szervez, valamint 11 szakterület koordinációját segíti. A szakmai információs háttér a fenntartható fejlődés, állattenyésztés, szántóföldi növénytermesztés, élelmiszer feldolgozás, erdészet-és vadgazdálkodás, turizmus és vállalkozásfejlesztés, innováció és kutatás-fejlesztés területén, és még több más témában áll a Hálózat tagjai rendelkezésére.

A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány projektmenedzserétől, Petényi Rolandtól kedvezményes hitel konstrukciókról, a vállalkozásokat segítő Mikrohitel és Mikrohitel Plusz Programokról hallhattunk információkat.

Bodri Gabriella, a Magyar Pellet Egyesület elnöke a biomassza és pellet hasznosítás lehetőségeit ismertette továbbá arról is szót ejtett, hogyan lehet ezeket az energiafelhasználás költségeinek csökkentése érdekében felhasználni. Előadásában elmondta, hogy addig, amíg a biomassza csak erőművekben, nagy mennyiségű széndioxid kibocsátása mellett égethető el és főleg erdei termékeket hasznosít alig 27%-os hatásfokon, addig a pelletből 90-95% hatásfokkal, lakosság által is használható módon fa és mezőgazdasági hulladék újrahasznosításával nyerhetünk energiát környezetkímélő módon, mivel nincs széndioxid kibocsátás. További előnyei, hogy teljesen automatizálható, legfeljebb 0,5 -1%-os hamutartalom mellett 35-40%-os az üzemeltetési árelőnye a gázfűtéshez képest. Az előzőekből kitűnik, hogy a pellet energia hatékonysága 3-szor jobb a biomasszával szemben.

A szakmai program zárásaként Gera Krisztián, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvány projektmenedzsere tartott előadást a költség hatékony piacbővítési lehetőségekről, a Békés Megye Termékpiac Online-ról, melyet az alábbiak szerint vázolt fel, felkeltve a hallgatóság figyelmét az internetes vásárlás és értékesítésben rejlő lehetőségekre.
Az Internet alapú Virtuális termékpiac lényege a termékek, szolgáltatások bemutatása internetes képújságon keresztül, majd költséghatékony értékesítése web-áruházak segítségével. Kiemelten fontos a termékek, szolgáltatások keresése google optimalizáció alapján. A rendszer hatékony piacbővítési lehetőséget, elérhető referenciákkal alátámasztott hiteles piacot és gyakorlati képzést kínál. A Web-áruház termékek, szolgáltatások, munkaerő közvetítés és ingatlan, telephely forgalmazására is hasznosítható.

A konferencián részt vettek önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások és magányszemélyek is. Az érdeklődés és a feltett kérdések alapján megállapítható, hogy szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, ahol bemutatható a gazdaság szereplőnek: törekedni kell a költséghatékony energiagazdálkodás alkalmazásának bevezetésére, valamint élni kell a költségtakarékos és hatékony értékesítési módszerekkel a termékek és a szolgáltatások piacán.
                              Tóth Katalin, asszisztens
                            MLKE Békés Megyei Iroda

« Visszalépés
EXP