Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

Alternatívák a roma foglalkoztatás megoldására

2009.04.02.

A Körösök Völgye Akciócsoport munkatársai 2009. március 27. napján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcsön szakmai fórumon vettek részt, melynek témája a Cigány Nemzetiség Vidékfejlesztési Stratégiája.

Az előadók különösen aktuálissá vált témákat dolgoztak fel, melyeket a vártnál nagyobb érdeklődésövezett. Dr. Nagy József a BÜKK-MAK LEADER Vidékfejlesztési Közösség ügyvezetője előadásában bemutatta, hogy a hulladékfeldolgozásban és a megújuló energiatermelésben látnak fantáziát,melynek érdekében már lépéseket is tettek. A LEADER+ keretén belül 2006-2008-ban megvalósult Európa első hidrogénfaluja, és számos környezet kímélő energiaforrás (szélerőmű 2004-ben, áramtermelő napelem-rendszer, biomassza-kazán).Megalakult az első decentralizált energiatermelő klaszter, a MAVIRKA-KLASZTER. 2009-2013-ban el szeretnék indítani az 1 falu-1 MW programot, ami a megújuló energiafelhasználásra irányul, majd a kommunális szerves hulladék energetikai integrációs kapcsolat projektet, illetve a szétesett, elszegényedett települések, romatelepek, reménytelen vállalkozások segítését.

Lakatos Attila megyei vajda szemléltette a Cigány Nemzetiség Vidékfejlesztési Stratégiát. Részletesen beszélt arról is, hogy kik ők. Milyenek a cigány emberek. Milyen előnyös, hátrányos tulajdonságokkal rendelkeznek és mi a problémája a cigány nemzetiségnek. Megoldásként, és legfontosabb teendőként kiemelte, hogy a cigányságot be kell kapcsolni a megújuló energiatermelésbe és hulladékgazdálkodásba, képzettségüknek, képességeiknek és adottságaiknak megfelelően.
A cigányságot a hagyományok és vallás megtartására, munkára nevelésre kell rávenni, nem környezetszennyező módon hulladékból új anyag előállítása, illetve önellátó, energiatermelő házak és települések kialakítása a cél.

A Hulladékból Anyag és Energia Integráció programmal kapcsolatban kiderült, a hulladék feldolgozására vonatkozóan megszületett a javaslat a cigányok bevonására, valamint létrejött az együttműködési megállapodás a Bükk-Makk LEADER és a vajda között. A rendszer előnye, hogy munkát kaphatnak a teljesen képzetlen és iskolázatlan romák is.

Veres Klára a Vekla szabadalom tulajdonosa, feltalálója előadásában bemutatott egy forradalmian új építőanyagot, a Habitent. Ez a termék a piacon egyedülálló hőtároló és -csillapító tulajdonsággal rendelkezik. Energiahatékonyságának köszönhetően a fűtési költségek szintén harmadával csökkennek, vagyis egy beruházás megtérülési költsége sokkal rövidebb lesz. Az anyag előállítása környezetbarát technológiára épül (műanyag,textil, fém, növény, fa, gumi, üveg) hulladék újrahasznosítása során nyert alapanyag a kitöltő anyag. A hulladék újrahasznosítás kapcsán akarja bevonni a cigányságot, ami a fórum egyik meghatározó témája volt.

Végezetül Dr. Nagy József elmondta, hogy a program célja az a szelektálás lenne, ami a településeken kialakítandó hulladékudvarokban történne, abból a célból, hogy a különféle szemétből új anyag, illetve energia termelődjék a hulladék hasznosító erőművek számára. A települések és környékeik megtisztulnak a kommunális hulladéktól, a cigányság értékteremtő, hosszú távon fenntartható, profitot hozó gazdálkodási rendszer részese lehet.
« Visszalépés
EXP