Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

Aratónap Ezüstszőlőben

2010.07.21.

A XIII. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok idei díszvendége Karcag városa. A nagykunsági díszvendégek nem érkeztek üres kézzel: egy kopjafát ajándékoztak Ezüstszőlőnek. A kopjafa-állításon pénteken este dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is részt vett. Nem véletlenül, miniszterré történő kinevezéséig ugyanis ő volt Karcag polgármestere.

Az aratónapra ezúttal is az ország számos pontjáról és a határon túli magyarlakta területekről érkeztek vendégek. Most sem maradt el az aratási bemutató és a hagyományos aratási főzőverseny sem. Utóbbira összesen húsz csapat nevezett be, akik finomabbnál finomabb ételeket készítettek a délelőtt folyamán. A csabacsűdiek bográcsában például laposborsó leves főtt, melybe bőségesen tettek füstölt csülköt is.
A legjobb ízű étel díját a karcagi csapat birkapörköltje érdemelte ki, de minden csapat kapott valamilyen elismerést. A fődíjat Dabas-Sári csapata vihette haza.

Az aratónap főszervezője (immár tizenharmadszor), s egyben házigazdája, Závoda Ferenc ezúttal nagyon sok jeles vendéget köszönthetett. A vidékfejlesztési miniszter mellett eljött a tárca államtitkára, dr. Ángyán József is. Itt volt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint dr. Papp Lajos, pécsi szívsebész professzor is. Idén a neves professzor kapta az ezüstszőlői aratónap aratókoszorúját.

Az esti órákban, szintén Ezüstszőlőben, megnyitották a Sárarany Szalmaportát, amely a szarvasi Maczkó család vállalkozása. A szépen rendbehozott tanyát múzeummá rendezték be. A portán megtalálható minden, ami a szalmafonással kapcsolatos, Maczkó Ferencné ugyanis régóta műveli ezt a kézműves mesterséget.

A ház minden helyiségét az általa készített alkotások díszítik. Emellett lánya, Maczkó Dóra gyöngyből készült munkáit is megtekinthetik a Sárarany szalmaporta látogatói. A Maczkó-család portáján a kézművesmesterség csínját-bínját is megtanulhatják majd a látogatók. A XIII. Aratónap hajnalig tartó aratóbállal zárul.

Forrás: www.beol.hu   
   

« Visszalépés
EXP