Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

BENYÚJTOTTUK AZ ELSŐ TÉRSÉGEK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PÁLYÁZATUNKAT!

2013.11.04.

Egyesületünk vezetésével gyulai, szarvasi és kunszentmártoni civil szervezetek és vállalkozások összesen 50 millió Ft támogatásra nyújtották be közös kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
 

A hét partner összefogásán alapuló pályázat dokumentációját és az együttműködési megállapodást 2013. október 30-án írták alá, Szarvason.
 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) LEADER térségek közötti intézkedése keretében igényelhető támogatási forrás segítségével összességében több mint 63 millió forintos beruházás valósulhat meg.

Az együttműködés célja a Körösök völgye, mint egységes tájegység vonzerejének és idegenforgalmi jelentőségének növelése, különösen az aktív turizmus fogadási feltételeinek javítása révén.
 

A projektindító sajtótájékoztatón Hodálik Pál, az Egyesület elnöke beszámolt arról, a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013 tavaszán hirdetett kétfordulós pályázatot a LEADER helyi akciócsoportok illetékességi területén átnyúló, legalább két partner együttműködésén alapuló fejlesztésekre. A Körösök Völgye Akciócsoport koordinációs munkájának köszönhetően a Körösök és holtágaik mentén több, az aktív turizmusban érdekelt szereplő között épült ki partneri kapcsolat. A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület, mint koordináló szervezet mellett szakmai partnerként vesz részt az együttműködésben a Gyulán illetékes Hajdúvölgy – Körösmente Térség Fejlesztéséért Egyesület, a Kunszentmártonban és térségében tevékenykedő Tiszazug LEADER Egyesület és a Körösök teljes magyarországi szakaszát lefedő Körösök Völgye Natúrpark Egyesület.
 

Hodálik Pál elmondta, a Partnerek által kidolgozott és a pályázat első fordulójában a nyár végén benyújtott, a szakmai programot és az üzemeltetési elképzeléseket részletező megvalósíthatósági tanulmányt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatóan jóváhagyta, így a második fordulóban „csak” az adminisztratív előírásokat kell teljesíteniük a résztvevőknek. A Fehér - Körös gyulai szakaszától a Hármas - Körös kunszentmártoni szakaszáig, illetve a Hármas – Körös útvonalába bekapcsolt Holt – Körösön megvalósítani tervezett pontszerű fejlesztéseket a Szarvasi Gyermekélelmezési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület és Balajti Attila vállalkozó hajthatják végre. A működtetési és fenntartási kötelezettség szintén a pályázók feladata lesz.
 

A Szarvasi Gyermekélelmezési Szolgáltató Közhasznú Non-profit Kft. által megvalósítani tervezett beruházás célja a Holt - Körös holtágon egy fövenystrand és a kapcsolódó kiszolgáló létesítmények építése a Szarvas belterület 720 hrsz-on, az ún. Kacsatónál. A fövenystrand új vízfelülete 176,1 m2, új medrű strandfelülete 295,6 m2, a kiszolgáló épület alapterülete 85,75 m2, melyben mosdók, wc-k, akadálymentes wc, öltözőkabin, tároló helyiségek és büfé kap helyet. A beruházás keretében a strand területén gyermekjátszótér is kialakításra kerül, valamint kerti padok, ill. asztalok is elhelyezésre kerülnek.
 

A Társaság egyik fő feladata a szarvasi ifjúsági tábor üzemeltetése, így jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az ifjúsági és aktív turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások terén. Az általa üzemeltetni tervezett szabad strandon, illetve annak kiszolgáló létesítményében, mely a Körösök vízi túraútvonalait és a két végponton (Kunszentmártonban és Gyulán) tevékenykedő többi partner működési területét tekintve „középen” helyezkedik el, kerékpárok és kenuk tárolására alkalmas helyiség is kialakításra került. E helyiség a többi Partner (Balajti Attila, Zerge Ifjúsági és Túrasport Közhasznú Egyesület) által is igénybe vehető, sőt, együttműködési megállapodás alapján a kölcsönzési szolgáltatás a Kft. által is végezhető. Ez által lehetővé válik, hogy a Holt Körösre egyik vagy másik irányból, kerékpárral vagy vízi eszközzel érkező túrázók ne csak rövid, de akár hosszabb pihenőt tartsanak a megújuló szabad strandnál, illetve végállomásként, vagy kiinduló pontként tekintsenek a területre. Így a szabad strandnál elérhető szolgáltatások bővülnek, akár kerékpárral, akár vízi eszközzel több irányba is elindulhatnak a túrázók, a Partnerek pedig költséghatékony módon tudják üzemeltetni tevékenységüket.
 

Szarvast évről-évre növekvő, a megyében is kiemelkedő számú turista keresi fel, a város és környéke szolgáltatásai több napos tartózkodást tesznek lehetővé. A Holt-Körösre alapozott aktív turizmus (vízi, horgász, kerékpáros stb.) szolgáltatásai is folyamatosan fejlődnek, a holtág vízminősége kiváló, nyáron könnyen felmelegszik, fürdőzésre kellemes, azonban a városnak hosszú ideje nincs szabad strandja, mely a – főként kisgyermekes – vendégeket és helyi családokat megfelelő színvonalon kiszolgálná. A most megvalósuló hiánypótló beruházás eredményeként a meredek partszakaszt lassan mélyülő strand váltja fel, mely biztonságos fürdőzési lehetőséget teremt a kilátogatóknak.
 

A Balajti Attila kunszentmártoni magánszemély, majd a későbbiekben vállalkozó által tervezett beruházás célja eszközkölcsönző szolgáltatás fejlesztése, ezzel a Szarvas – Békésszentandrás – Cserkeszőlő – Kunszentmártoni vízi és kerékpár szakaszok ellátottságának javítása. A projekt keretében kerékpárok (15 db), kenuk (10 db) és egy többfunkciós szállító utánfutó vásárlása történik meg.


A Zerge Ifjúsági és Túrasport Közhasznú Egyesület
beruházásának célja szintén az eszközkölcsönző szolgáltatás fejlesztése, ehhez megfelelő eszközpark kialakítása. Az általuk elérhető szolgáltatások a folyón „másik irányból” érkező vendégek és helyi sportbarátok, túrázók magasabb színvonalon történő kiszolgálásához járulhatnak hozzá. A gyulai székhelyű, de a Körösök mentén több telephellyel is rendelkező egyesület 10 db 4 személyes túrakenu és tartozékai (evezők, mentőmellények stb.), 5 db GPS készülék, 10 db nyomkövető és 1 db szállító utánfutó beszerzését tervezi.
 

Az Egyesület nagy tapasztalattal rendelkezik vízi túrák szervezésében és lebonyolításában. Több önállóan és társrendezőként jegyzett, évről – évre megvalósuló program fűződik nevükhöz: Élővíz-csatorna emléktúra, Fehér-körös Túra, Indián kenu túlélő verseny, Körösök Völgye Határtalan Vándortúra, Egy hajóban evezünk túra. A non-profit szervezet az e rendezvényekhez kapcsolódó zenei fesztiválok, fotó, és sporttörténeti kiállítások, koncertek, gyalog,- és kerékpártúrák, egyéb szárazföldi kísérő-rendezvények szervezéséből is kiveszi a részét. Jelenleg futó LEADER – Térségen belüli szakmai együttműködési pályázatuk keretében a Körösök és holtágaik vízi túraútvonalait és az azok mentén elérhető szolgáltatásokat, megismerésre érdemes helyi értékeket térképezik fel, melyeket GPS alapú túraútvonalak formájában tudnak majd a turisták és a helyi kikapcsolódni vágyók figyelmébe ajánlani. A jelen projekt keretében tervezett vásárlások révén a GPS alapú túrák szervezéséhez szükséges eszközpark egy része is rendelkezésükre áll majd.
 

A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület a fenti fejlesztések megvalósítását követően projektzáró rendezvényként sajtótájékoztatóval egybekötött kenu és kerékpártúrát szervez a Holt Körös Békésszentandrás – Szarvas közötti szakaszán, Kunszentmárton és Szarvas között. A túrák célállomása a megújuló szarvasi szabad strand.

Az Egyesület elnöke kiemelte, a beruházásokat a jövő évi szezonkezdet előtt kívánják megvalósítani, hogy a lakosság és a térségbe érkező vendégek is minél hamarabb magasabb színvonalú szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

Hodálik Pál hangsúlyozta azt is, az együttműködő partnerek a pályázat keretében projektmenedzsment díjat nem igényelnek!
 

« Visszalépés
EXP