Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

BORÚRA DERŰ – Beszámoló a IX. Kistérségi Civil Napok rendezvényről

2011.08.01.

2011-ben kilencedik alkalommal került sor a Kistérségi Civil Napok és Civil Találkozóra a Körös-Szögi kistérségben. A három napos eseménynek idén Kondoros adott otthont, de a kistérség több településén is kapcsolódtak kísérőprogramok a nagyszabású rendezvényhez.

Július 29-én a települési civil szervezetek szervezésében számos kulturális és közösségi program várta az érdeklődőket. Kondoroson a III. Világtalálkozó résztvevői a település múltjával és jelenével, hagyományaival ismerkedhettek meg. Helytörténeti kiállítás keretében megelevenedtek a jellegzetes falusi szakmák, elénk tárult a települést körülvevő tanyavilág élete, a helyi sportegyesület története.
Békésszentandráson könyvtártörténeti és kézműves kiállítás, Gyomaendrődön kortárs képzőművészeti kiállítás, Szarvason fotókiállítás, Csabacsűdön közös szalonnasütés várta a helyieket és a látogatókat egyaránt.

A július 30-ra meghirdetett Civil Találkozó több mint 50, kitartó non-profit szervezet számára kínált bemutatkozási lehetőséget. A szürke, esős reggelre virradó napon kiállítók tucatjai szemlélték autójukból aggódva a borús égboltot, vajon megkegyelmez-e az időjárás a szervezőknek? A lelkes készülődés végül nem volt hiábavaló. Pontban 9 órakor elállt az eső, s a nap további részében nyoma sem volt már a sötét felhőknek, délután még a nap is kisütött, csak az égben szálló színes léggömbök jelezték, hogy időnként szelesre váltott az idő.

A hagyományőrzést és szórakoztatást célzó zenés színpadi programok mellett a Betyár Csárda melletti rendezvénytérre kilátogatók számos civil szervezet tevékenységével, rajtuk keresztül számtalan foglalkozással, értékteremtő munkával találkozhattak. A háztáji kisállatok tenyésztésével és nemesítésével foglalkozó helyi gazdák büszkeségei, a hófehér nyuszik és díszes tollú galambok, tyúkok a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt lenyűgözték. A nagy múltú békésszentandrási szövőüzem egykori munkatársai a kézzel csomózott szőnyegszövés praktikáiba avatták be a közönséget – legalábbis azokat, akik képesek voltak követni villámgyors mozdulataikat. Látványos bemutatóival mindig nagy sikert aratott a kovácsmester segédeivel, de a csikósok bemutatója is emlékezetes marad, és nem csupán a nagy derültséget kiváltó „anyósverés” miatt.

Fafaragó mester szakmai bemutatója, íjászverseny, csillagászati bemutató, kézműves műhely, újraélesztési gyakorlat, tűzoltó bemutató, sportverseny – szinte felsorolni is nehéz, hányféle program volt elérhető egy helyen, s hogy a különböző társadalmi szervezetek tevékenysége milyen szerteágazó.
A sátrakat járva mi magunk, „civilek” is csak ámultunk azon, hogy az önszerveződő aktív közösségek az élet megannyi területén (munka, oktatás, egészségügy, gazdálkodás, kultúra) vannak jelen, s hogy a társadalom működéséhez hiányzó „lépcsőfokokat” milyen odaadással és profizmussal építik fel önállóan, hogy az „egész” végül jól, de legalábbis jobban működjön.

Működése során először a Körösök Völgye Akciócsoport is képviseltette magát a rendezvényen. Célunk az volt, hogy újabb célcsoporttal ismertessük meg munkánkat, a LEADER mozgalmat, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. A csoport tevékenységét és a tagjaink által előállított termékek népszerűsítését elősegíteni hivatott játékos vetélkedőnkön sokan részt vettek, közülük többen nemcsak hasznos információkkal, de ÚMVP-s ajándéktárgyakkal is gazdagabbak lettek. Majd két tucat szervezettel vettük fel újonnan a kapcsolatot, bővítettük partnerhálózatunkat, s többeknek tudtunk tanácsot adni fejlesztési ötleteik kidolgozásához és megvalósításához is.

A nap zárásaként a szervező Körös – Szögi Civil Fórum Egyesület osztotta ki a „Legcivilebb – civil” díjakat és külön elismeréseket azon szervezeteknek és képviselőiknek, akik áldozatos munkájukkal nagyban hozzájárulnak a helyi közösségek eredményes működéséhez.

A legkitartóbbak július 31-én egész napos sportnapon mérték össze erejüket.
« Visszalépés
EXP