Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ELFOGADTA A MAGYAR VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMOT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

2015.08.27.

2015. augusztus 10-én hivatalosan is elfogadta a magyar Vidékfejlesztési Programot (VP) az Európai Bizottság.

A 2014-2020 közötti hétéves időszakban így mintegy 1260 milliárd forint fejlesztési forrás áll az ország rendelkezésére. A VP legfontosabb célja a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése. A legfontosabb prioritások között szerepel a tudás és innováció, a versenyképesség és életképesség, az erőforrás-hatékonyság és a társadalmi befogadás előmozdítása a vidéki térségekben.

A program középpontjában éppen ezért a jelentős foglalkoztatási potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok fejlesztése áll, mégpedig a munkaigényes ágazatok, különösképpen az állattenyésztés, a kertészet, valamint az élelmiszer-feldolgozás kiemelt támogatásával.

A tárgyi eszköz beruházásra fordítható összeg 458 Mrd forint, ez a teljes forrás 37%-át teszi ki. Beruházás címszó alatt lehetőség lesz pályázni mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának növelésére, mezőgazdasági termékek feldolgozását, forgalmazását és/vagy kifejlesztését célzó fejlesztések megvalósítására, de a Rövid Élelmiszer Láncok (REL) kialakítása és az agrár környezetvédelem is kiemelt támogatáshoz juthat.

Az alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben címszó alatt lehetőség nyílik a kisebb települések infrastrukturális fejlesztéseinek finanszírozására, a helyi szabadidős és kulturális létesítmények korszerűsítésére is. Ezekre összesen 73 Mrd forint áll rendelkezésre az új hét éves ciklus alatt.

A VP nagy hangsúlyt, mintegy 15 Mrd forintot fordít azokra az együttműködési projektekre, melyek az éghajlatváltozás mérséklése, a kis gazdasági szereplők együttműködése, a közös piacra jutás vagy a szolidáris gazdálkodás céljából jönnek létre.

A VP keretében folytatódhat a LEADER Program is, így a Helyi Akciócsoportok által kidolgozott stratégiáknak szorosan kell illeszkedniük a fent említett prioritásokhoz. A LEADER típusú fejlesztésekre országosan 57 Mrd forintot különít el a Program. A LEADER stratégiai célok között szerepelhetnek a gazdasági aktivitás mikro-szintjének fenntartását, a lakosság humán közszolgáltatásokhoz való hozzájutását, illetve azok elérésének előmozdítását, a vidéki térség, mint vállalkozási tér, lakóhely és turisztikai célpont fejlesztését, a helyi közösségek aktivitásának, felelősségvállalásának és együttműködési készségeinek erősítését célzó elképzelések.

A LEADER céloknak lehetőség szerint illeszkedniük kell a többi Operatív Program intézkedéseihez is. Az EFOP keretében megvalósuló intézményi fejlesztésekhez, a TOP keretében megvalósuló erőforrás optimalizáláshoz, a GINOP kapcsán az egészen kisméretű induló vállalkozások segítéséhez, a KEHOP által a vidéki térségekben található környezeti és természeti értékek megőrzését támogató intézkedésekhez kiegészítő tevékenységek kapcsolhatóak.

A Vidékfejlesztési Program végleges változata az alábbi internetes címen érhető el.

http://palyazat.gov.hu/az_europai_bizottsag_altal_elfogadott_operativ_programok_2014_20

 

« Visszalépés
EXP