Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ELKÉSZÜLT A PÓSTELEKI KASTÉLYPARK REKONSTRUKCIÓJA

2014.04.03.

 

A pósteleki Wenckheim-Széchenyi Kastély és parkjának 1906-1909 közötti építését követően a park 2014. évben elkészült rekonstrukciójára a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Vidéki örökség megőrzése jogcíme keretében 30 millió Ft támogatást nyert el.

 

Amint azt Baran Ádám, az Egyesület munkaszervezet-vezetője ismertette, a történeti kutatáson alapuló projekt kivitelezési munkálatai 2013 nyarán kezdődtek. A fejlesztés keretében elsőként tereprendezésre került sor az erősen elhanyagolt területen, majd gyalogút és sétány került kialakításra tanösvény-információs táblákkal, pihenőhelyekkel, hulladékgyűjtőkkel, és kis fajmeghatározó névtáblákkal. A beruházás legnagyobb attrakciójaként a 2150 m2-es kiszáradt csónakázó tó helyreállítása valósult meg. A meder felújítása jelentős hatást gyakorol a park mikroklímájára és vizes élőhelyek kialakulását teszi lehetővé.

A parkban növénytelepítés, parkosítás, gyepesítés is történt: lombhullató és örökzöld fák, illetve cserjék kerültek kiültetésre.

Az elkészült beruházást ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek. Az eseményen beszédet mondott Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, aki elismerését fejezte ki Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a pályázó Natúrpark Egyesület és a kivitelező munkatársainak az elvégzett munkáért és az elért - rendkívül látványos - eredményért. Az elnök kiemelte, a Helyi LEADER Akciócsoport által ezidáig mintegy 1,8 Mrd forint forrással támogatott 150 különböző típusú pályázat között a jelen fejlesztés az egyedüli, mely teljes egészében a helyi természeti értékek megőrzésére és ezen értékek bemutatására fókuszál.

Vantara Gyula, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke, Békéscsaba város polgármestere emlékeztetett, az értékmegőrzésen túl napjainkban egyre nagyobb feladat a fiatalok és a túlhajszolt felnőttek visszacsábítása a természetbe. Mint mondta, a megújult pósteleki kastélypark e kettős célt egyaránt szolgálja, hisz a rekonstrukció révén a történelmi - természeti tájkép méltó módon válik megismerhetővé, és kiváló helyszínt biztosít a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltéséhez a helyi lakosság és a térséget felkereső vendégek számára egyaránt.

A Körösök völgye új tanösvénye egész évben látogatható, melyre a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnél szakvezetés igényelhető.

 

« Visszalépés
EXP