Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

FORMÁLÓDÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG FÖLDRAJZI KÖZÉPPONTJÁBAN

2009.02.13.

2009. február 4. – 5. között a szarvasi kistérség adott otthont egy nemzetközi magyar ifjúsági tábor létrehozásáért fáradozó magyar – erdélyi csoport tanácskozásának.

A Bartha Árpád helyi vállalkozó alapötlete nyomán megindult kezdeményezésről Békésszentandráson, majd másnap Szarvason számos erdélyi és magyarországi lelkész, tanár, iskolaigazgató, cégvezető-támogató, önkormányzati vezető, civil szervezeti képviselő hallhatott részleteket. A tanácskozáson megtudtuk, az elképzelés felkarolóinak célja első ütemben Furugyon, majd a későbbiekben ennek mintájára Alsósófalván, a romániai Parajd térségében egy 80-100 fő befogadására képes nemzetközi ifjúsági tábor kialakítása. A kistérség, valamint a világ magyar ifjúságát és más nemzetiségű vendégeket váró tábort hagyományos falusi, alföldi tanyai környezetben, templommal, történelmi emlékművel álmodták meg a tervezők, mondta Dr. Dobos Ágoston Békésszentandrás református lelkésze. A résztvevők tárgyaltak a létesítmények konkrét építési terveiről, költségeiről is, melyekről az elhangzott vélemények, javaslatok alapján később döntenek majd.

A találkozó eredményeként „Szolgálati alapdokumentumot” fogadtak el a résztvevők, melyben rögzítették, egyúttal meg is erősítették a tulajdonképpen 2007. év vége óta formálódó elképzeléseket. A dokumentumhoz támogató aláírásával valamennyi erdélyi vendég csatlakozott.

A megbeszéléseken részt vett Debreceni Lajos, a szarvasi kistérség településeit is tömörítő Körösök Völgye LEADER Akciócsoport vezetője is, aki a tábor megvalósítása érdekében kialakítandó nemzetközi együttműködés fontosságát emelte ki. Elmondta, mind a Körösök Völgye Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának, mind pedig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében jelentős források állnak rendelkezésre a magyar és az erdélyi vidéki települések közötti kulturális programok (hagyományőrző rendezvények, diákcsere programok, népi kismesterségek oktatása) megvalósítására.
Hangsúlyozta, a LEADER kitűnő pénzügyi és módszertani eszköz a magyarországi és erdélyi magyarlakta térségek összekapcsolására. A Romániában többek között magyar szakemberek segítségével jelenleg kiépülő LEADER Program intézményrendszere és fejlesztési irányai szintén támogatják az együttműködési projektek megvalósulását – tette hozzá Debreceni Lajos.

A házigazda szerepét betöltő Babák Mihály és Hamza Zoltán Polgármester Urak szintén támogatásukról biztosították a jelenlevőket.

« Visszalépés
EXP