Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

FRANCIAORSZÁGBAN JÁRTAK TANULMÁNYÚTON A MAGYARORSZÁGI LEADER CSOPORTOK

2014.03.17.

Az egyhetes franciaországi utazás keretében a résztvevő LEADER Közösségek tagjai és a Vidékfejlesztési Minisztérium és Intézményeinek munkatársai kilátogattak a párizsi mezőgazdasági kiállításra, valamint Limusine régióban helyi termelőkkel, helyi termékekkel és a Correzze Ventadour helyi akciócsoport vezetőivel és a térség nevezetességeivel ismerkedtek.

 

 

A Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület ötlete alapján, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat „LEADER Helyi Akciócsoportok által megvalósításra kerülő tanulmányútra vonatkozó projektötlet” c. projektötleti felhívás keretében 2014. február 22. és március 1. között franciaországi vidékfejlesztési projektek megismerésére nyílt lehetősége a hazai LEADER Közösségeknek.

A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület részéről Molnárné Dr. Tarkovács Márta volt tagja az 50 fős delegációnak, aki élményekkel és hasznos tapasztalatokkal tért haza, noha a Program többszöri változása és az időjárás szeszélye miatt épp a jó gyakorlatokból és a kapcsolatépítési lehetőségekből volt a legkevesebb az út során.

 

A hét első napján a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár volt az úti cél, ahol a francia gasztronómia színe-java megmutatkozott. A magyar standnál a delegáció prof. Dr. Trócsányi László párizsi magyar nagykövettel, Dr. Somogyi Norbert mezőgazdasági attaséval és Búsi Lajos helyettes államtitkár úrral is találkozott. A nagykövet úr ömmel fogadta a Körösök völgye helyi termékeiből összeállított termékcsomagot, melyben helyet kapott a Békési Pálinka Zrt. szilvapálinkája, a szarvasi Závoda Ferenc által készített kuláréba töltött vastag kolbász, a szintén szarvasi Szabó&Szabó családi gazdaság által előállított meggylekvár és a békéscsabai Pannon Honey Kft. által jegyzett, gyógynövényekkel ízesített akácméz is.

 

A szakmai hét a párizsi programot követően vidéken, Limusine régióban folytatódott. A résztvevők egyebek mellett meglátogatták a Tulle-Naves-i Szakképző Iskolát és Felnőtt Képző Központot, megismerkedtek annak tevékenységével, a tangazdaság működésével, valamint a Helyi LEADER Akciócsoport is bemutatkozott.
Az előadások során elhangzott, a térség földrajzi adottságaira tekintettel – sok a folyóvíz, a terület dombos, hegyes, köves területekkel – az ipar nem számottevő, a mezőgazdasági tevékenység, azon belül is elsődlegesen az állattenyésztés a domináns.


A LEA
DER Csoport és az Agrárkamara is elsősorban olyan projektek kidolgozásán dolgozik ezért, mely a helyi termelők, családi gazdák megélhetését és a fiatalok helyben tartását szolgálja (helyi értékmegőrzés, biogazdálkodás, az optimális gazdálkodási méretek és módok kidolgozása, helyi boltok kialakítása, a támogatási lehetőségek kihasználására való felkészítés stb.).

A tangazdaság jóvoltából a delegáció tagjainak a limusine-i tehenekkel is volt alkalma megismerkedni.
 

« Visszalépés
EXP