Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

Folyamatosan lehet HÍR védjegyre pályázni

2011.12.16.

A nagy érdeklődésre való tekintettel folyamatosan lehet pályázni a Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR)védjegy használatára, mely a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének növelését szolgálja.

A HÍR védjegyet használók, így a HÍR védjegyet viselő termékek köre is évről-évre növekszik.2009-ben 17 pályázó 47 terméke, 2010-ben pedig 16 pályázó 28 terméke kapott jogosultságot a védjegy használatára.

A Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) programot 1998-ban indította útjára a Vidékfejlesztési Minisztérium azzal a céllal, hogy összeállítsa Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és megteremtse a gyűjtemény hasznosítási és bővítési lehetőségeit.

A HÍR gyűjteményben 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék szakmai-történeti leírása található meg, régiónként és azon belül ágazati bontásban. A gyűjtemény kiváló alapokat teremtett, és továbbra is forrásul szolgál eredetvédelem szempontjából a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismertetéséhez. A gyűjteményben szerepelnek azok a termékek is, amelyek uniós oltalmának elismerése az Európai Bizottság előtt folyamatban van.

A HÍR gyűjtemény aktualizálását és bővítését célzó program 2009-ben vette kezdetét, és ugyanebben az évben került kiírásra a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére szóló első pályázati felhívás is.

A HÍR védjegyhasználati jogának elnyerésére szóló pályázatokat szakmai bíráló bizottság bírálja el. Az eredményes pályázó jogosulttá válik a HÍR védjegynek az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon való feltüntetésére, valamint az Agrármarketing Centrum által szervezett HÍR kiállításokon és rendezvényeken termékei bemutatására, illetve árusítására

Pályázni olyan egyéni termelők vagy csoportok jogosultak, amelyek a HÍR gyűjtemény követelmény-rendszerének megfelelő hagyományos és tájjellegű terméket állítanak elő. Csoportoknak tekinthetők ugyanazon mezőgazdasági termékkel vagy élelmiszerrel foglalkozó termelők vagy feldolgozók társulásai, tekintet nélkül annak jogi formájára vagy összetételére. Így például pályázni közösségek, társadalmi szervezetek, szakmai érdekképviseletek, baráti körök is jogosultak. A HÍR védjegy használatára vonatkozóan a legfontosabb követelmények közé tartozik, hogy az adott mezőgazdasági vagy élelmiszer ipari terméknek dokumentált történelmi múltja legyen (legalább kétgenerációs, vagyis 50 éves ismertség), hagyományos módon állítsák elő, illetve kötődjön az adott tájegységhez(település, térség, megye stb.).

Szempont továbbá, hogy előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapuljon, és legalább az előállítási hely körzetében ismerjék. Szükséges továbbá a termék tényleges előállítása és forgalmazása is.

A témával kapcsolatban bővebb információ az efef@vm.gov.hu email címen, illetve a (06 1) 7953979 telefonszámon kérhető!

A 2011-es pályázati felhívás a www.amc.hu és a www.elelmiszerlanc.kormany.hu weboldalról tölthető le, bővebb felvilágosítás a (06-1) 450 8850 telefonszámon kapható! « Visszalépés
EXP