Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

GYOMAENDRŐDI SIKER AZ OMÉK-on!

2015.09.28.

Az Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében idén hatodik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet. Az ünnepélyes eseményre szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján került sor.

 

A díjazottak között volt a Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft. is. „Az év ökoturisztikai tanösvénye” II. helyezésért járó oklevelet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatója adta át Toldi Balázs polgármesternek.

 

Az FM, az NGM és a Magyar Turizmus Zrt. közös pályázatának célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriában. A felhívásra az ország különböző tájairól összesen 14 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.


A Gyomaendrőd Erzsébet ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány a 2015. évi turisztikai fejlesztések részeként készült el. A liget interaktív tanösvénye sok-sok játékkal, ötletes tanösvény táblával és csónakázási lehetőséggel egészült ki. A fürdő mellett található Erzsébet ligetben kialakított 1 kilométer hosszú tanösvény kb. 350 méteres szakasza 5 méteres magasságban, valóban a lombok között helyezkedik el. A tanösvényen, valamint a lombkorona-sétányon interaktív élmények segítik az információszerzést. A tanösvény háromféle útvonalat foglal magában: a ligetben sétálva a madárvilágot ismerhetjük meg többféle interaktív és beszélő tábla segítségével, a lombkoronák között fákról és sok más élőlényről olvashatunk érdekességeket, és kipróbálhatjuk az itt található játékos feladatokat, míg a vízi tanösvényen a holtágat tanulmányozhatjuk az ott elhelyezett táblákon. A lomkorona tanösvény különlegessége, hogy többszintes, és a legfelső, kilátó szinten azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés egy átlátszó felületen, 5 méteres magasságban állni. A vízi tanösvény egy részét csónak nélkül is bejárhatjuk, a víz melletti pallósoron több játékot és interaktív elemet kipróbálhatunk, és a lyukakon megleshetjük, milyen állatok pihennek a szintén újonnan telepített úszószigeten.

Az Erzsébet ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétányról bővebb információ itt érhető el.

 Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 

« Visszalépés
EXP