Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

HARANG ÁLDÁS ÉS KEMENCE AVATÁS EZÜSTSZŐLŐBEN

2015.05.18.

A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület 2014-ben 10,4 millió forint támogatást nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím keretében, agroturisztikai szolgáltatás fejlesztésére.

A Závoda Ferenc által elnökölt civil szervezet a Szarvas - Ezüstszőlőben működtetett Közösségi Ház udvarának átalakításával az általa rendszeresen szervezett, a paraszti hagyományokra épülő kulturális - gasztronómiai rendezvényeket és foglalkozásokat a jövőben nem csupán a helyi közösség tagjai, de a szarvasi térségbe érkező vendégek részére is kínálja majd a jövőben. 

A pályázat keretében megújult "agro-udvar" színvonalas körülmények között fogadja az érdeklődőket, akik évszaktól függően disznóvágás bemutatón vagy szappanfőzésen vehetnek részt, de a lekvárfőzés, gyümölcs aszalás és a hagyományos szlovák népi ételek kemencében történő elkészítésében is közreműködhetnek.

A beruházás részeként térburkolattal fedett területen fedett kerti építmény készült el, alatta hagyományos módon kialakított többfunkciós kemencével, a vendégek kényelmére szintén térburkolt felületen kerti asztalok és padok kerültek elhelyezésre. Megtörtént az ingatlan körbekerítése is új kapuk beépítésével, valamint a településrész közel 100 éves múltra visszatekintő harang tornya is felújításra került.

Az új létesítmények ünnepélyes felavatására 2015. május 14-én került sor, az alkalomra a házigazdák stílusosan kemencében sült finomságokkal és a szarvasi Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek néptánc műsorával várták az Ezüstszőlősieket és a meghívott prominenseket.

Az elkészült beruházást dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet igazgatója, Babák Mihály, Szarvas Város polgármestere és Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke adta át.Hodálik Pál kösz
öntőjében kiemelte, az Egyesület által megvalósított projekt egyike azon 180 nyertes pályázatnak, melyet a 2007 - 2013-as ciklusban mintegy 2,5 milliárd forint összértékű fejlesztési forrással tudott támogatni a LEADER Csoport. Az elnök hangsúlyozta, a beruházás nagy érdeme, hogy egyszerre szolgálja a térség turisztikai kínálatának bővítését és a helyi közösség életminőségének javítását, erősíti az itt élők identitás tudatát.

Az új lábon álló patinás harangot Horváth Zoltán Olivér evangélikus lelkész áldása után Závoda Ferenc szólaltatta meg. A zengő harangszóval együtt a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület újabb sikerének hírét is messzire vitte a szél.

 

« Visszalépés
EXP