Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

ISMÉT NYITVA ÁLLT A VIDÉK SÁTRA A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁLON

2011.11.04.

2009-ben  a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet és a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület együttműködésével először nyílt meg a  „Vidék Sátra” a Békéscsabai Kolbászfesztivál keretén belül.
A vidék saját sátrában az ország LEADER térségeiből érkező kézművesek, népi iparművészek és kistermelők, szövetkezetek, saját térségükre jellegzetes élelmiszeripari termékeket előállító vállalkozások mutatták be a nagyközönségnek termékeiket, miközben ugyanitt a népi zenés hagyományokat, kultúrát ápoló fellépők szórakoztatták a vendégeket és kiállítókat egyaránt.


A kezdeményezés óriási sikert aratott, így nem meglepő, hogy az idén újra megnyíló „Vidék Sátra” ismét a közel 100 ezer vendéget vonzó Fesztivál egyik kedvence lett.

A nagyszabású kiállítás –és vásár 2011. október 28-31. között a Doboziak Dobozért Közalapítvány és partnerei szervezésében valósult meg, egy, a LEADER – Térségen belüli szakmai együttműködés jogcím keretében több mint 16 millió forinttal támogatott projekt részeként.
A Körösök völgye Akcióterületén tevékenykedő helyi termék előállítók, vagyis alapanyagukban, előállítási folyamatukban és megjelenésükben a térség gazdasági, kulturális és társadalmi jellegzetességeit magukon viselő áruk és tárgyak készítőinek szakmai együttműködését, hálózatba szervezését, közös piaci megjelenését és termékeik népszerűsítését elősegíteni hivatott projekt első nagy állomása a Kolbászfesztiválon való megjelenés volt. A LEADER – szerűség jegyében azonban a bemutatkozás és kapcsolatépítés lehetősége nem csupán a térségi, de a régiós, sőt országos szereplőknek, valamint a hasonló munkát végző szervezeteknek is adott volt.


gy napon keresztül, több mint 1200 m2-en egyaránt óriási kínálattal volt jelen a Dobozi Népművészeti Egyesület, a Megyeri Kézműves Falu és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A kézművesek és népi iparművészek által készített szőttesek, hímzések, csipkék, fazekas edények, kerámiák, ékszerek, csuhé, gyékény és fonott áruk tömkelegéből válogathattak a látogatók. A kiállításokat keramikus és kovács bemutató színesítette, de bárki megtanulhatta a szövés fortélyait is. Igazi különlegességnek számítottak a Bács-Kiskun megyéből érkezett Schneider-féle festett bútorok és a Dallos mézeskalácsok.
A hazai élelmiszeripar kuriózumait képviselték a csengődi borok és a keceli pálinkák, s hogy senkinek ne szálljon fejébe az ital, a Dél-alföldi Termék Klaszter és a Szonatika Bt. kiváló zöldségek, savanyúságok, mézek, sajtok és természetesen száraz kolbászok kóstoltatásáról gondoskodott.

Közel 10 szervezet és több mint 100 kiállító, helyi termék előállító mutatkozott be, a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár - és Egészségtudományi Kara szakmai standdal volt jelen.

A színpadon fellépett többek között a telekgerendási Borouka Pávakör és a Dobozi Népdalkör is.

A Program főattrakciójának számító kolbászgyúró verseny összesen közel félezer indulóját a „Vidék Sátrában” további egy tucat csapat egészítette ki, az elkészült kolbászokat helyben, kemencében sütötték meg.

A Körösök Völgye Akciócsoport idén is információs pultot működtetett.  Célunk az volt, hogy újabb célcsoporttal ismertessük meg munkánkat, a LEADER mozgalmat, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. A csoport tevékenységét és a tagjaink által előállított termékek népszerűsítését elősegíteni hivatott játékos vetélkedőnkön sokan részt vettek, közülük többen nemcsak hasznos információkkal, de ÚMVP-s ajándéktárgyakkal is gazdagabbak lettek.
« Visszalépés
EXP