Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

JÓ IDŐBEN ÉS MÉG JOBB HANGULATBAN ÉRTEK CÉLBA A KENUSOK SZOMBATON

2014.09.21.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) LEADER Térségek közötti együttműködések támogatása jogcím keretében zajló, „Az aktív turizmus feltételeinek javítása a Körösök Völgyében” c. projekt részeként megtartott kenu túrán közel 100 résztvevőt látott vendégül Egyesületünk, közülük mintegy hetvenen hajóba is szálltak.

Szeptember 20-án, reggel 8 órától nagy volt a nyüzsgés a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak Kenu Club vízitelepén. Kicsik és nagyok érkeztek folyamatosan, bízva a jó szerencsében, hogy a békéscsabai szakadó eső nem ér el a Körös – szögig, és nem hiúsítja meg az igazán ideálisnak ígérkező programot.

A bátrak kitartása meghozta a megérdemelt eredményt, Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke, Sinka József, a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak Kenu Club vezetője és Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere derülő ég alatt köszönthették a csapatot.

Az üdvözlő szavak után hasznos tanácsok következtek, Pankotai Gábor világbajnok túravezetőnk tartott rövid eligazítást a legfontosabb tudnivalókról.

Ezt követően a jelen levők Kolonics György emlékművéhez vonultak, ahol a civil szervezetek vezetői koszorút helyeztek el. Olimpiai bajnokunkról Sós Imre, a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke emlékezett meg röviden.

Dacára a kicsit erős szélnek, a 20 hajó rendben vízre szállt, és jó tempóban indult a szarvasi szabad strand felé. A szökevények alig egy óra alatt tették meg a távot, a főmezőny mintegy másfél órás evezés után érkezett a célhoz. A 8 km-es út alatt napozó mocsári teknősökkel sajnos senki nem találkozott, de a beszámolók szerint a kora őszi színekben pompázó növényzet, a vidám vadkacsák, a szebbnél szebb vízparti szállások és az egyre sűrűbben előbukkanó nap látványa mindenkit kárpótolt.

A szabad strandon felállított hangulatos sátrak alatt Hodálik Pál részletesebben beszélt azokról az Egyesület által koordinált együttműködési projektekről, melyek mindegyike a Körösök turisztikai adottságainak jobb kihasználását, a már működő aktív turisztikai szolgáltatások minőségi javulását, illetve új szolgáltatások elérhetővé tételét szolgálják. Beszámolt arról, hogy két, összességében 100 millió Ft támogatással több, mint 120 millió forintból megvalósuló pályázat keretében megújul a békési kishajó kikötő, új hajókikötő és sólyapálya létesül Kunszentmártonban, kerékpár és kenukölcsönző pontok nyílnak több helyen, valamint a szabad strand területén korszerű kiszolgáló létesítménnyel rendelkező fövenystrand létesül. Ez utóbbiról a hallgatóság a saját szemével is meggyőződhetett, hiszen jobbról – balról előrehaladott építkezéseket láthattak. Hodálik Pál hozzátette, a strand közvetlen szomszédságában kényelmes kikötő és pihenőpontot építenek, a Holt – Körös túraútvonalakba történő bekapcsolása céljából pedig a holtág végein két-két mólót telepítenek.

Az Elnök külön köszöntötte a konzorcium jelen levő tagjait és vezetőiket is, így Balajti Attila kunszentmártoni vállalkozót, Sós Imrét, a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnökét, Hamzáné Szécsi Ágnest, a Körös-Szögi Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és Rónyai Ágnest, a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Hodálik Pál kiemelte, bár a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület mindössze két fős munkaszervezettel dolgozik, segítő partnereinek köszönhetően ilyen nagy volumenű programokat is le tud bonyolítani.

A rendezvény vízparti ebéddel zárult, a legtovább maradókat a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület városnéző kisbusza szállította vissza Békésszentandrásra.

A túráról készült összes fotó hamarosan elérhető lesz honlapunk Galériájában!
 

« Visszalépés
EXP