Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

KIVÁLÓ EREDMÉNNYEL ZÁRTÁK A KÉPZÉST A HALLGATÓK

2014.12.12.

A Körös-szögi Civil Fórum Egyesület 2013-ban közel 1 millió Ft támogatást nyert térségi vidékfejlesztés témájú képzésének lebonyolítására. A résztvevők számára teljes mértékben ingyenes tanfolyam forrását az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER – Közösségi célú fejlesztés jogcímre benyújtott pályázat biztosította.


A képzés 4 modulra épült: a vidékfejlesztés jogi környezete/társadalmi részvétel lehetőségei a helyi döntéshozatalban; közösségfejlesztés, együttműködés/pályázati lehetőségek; terület-és vidékfejlesztési politika Magyarországon/a helyi gazdaságfejlesztés jelentősége; értékőrzés, hagyományőrzés/a falusi turizmus jelene és jövője.

 

A témából adódóan a szervező Egyesület – eredeti terveivel ellentétben – széles körben elérhetővé tette a részvételt, a térség civil szervezeteinek vezetői, tagjai mellett kistermelők, őstermelők, önkéntesek, szakemberek és vállalkozások képviselői, munkatársai is jelentkezhettek a két településen, Szarvason és Békésszentandráson párhuzamosan zajló előadásokra.


A program sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy az augusztustól novemberig tartó, péntek délutánonként megtartott órákon kimagaslóan magas volt a részvételi arány, a regisztrált 52 fő közül 39 „tanuló” eleget tett a részvételi követelményeknek, és sikerrel abszolválta a tudásszint felmérőt is. Ez utóbbit többen hibátlanul teljesítették, és mindössze ketten írtak 90%-nál rosszabb záró dolgozatot, ami remek eredménynek számít!
 

A visszajelzések alapján a legnépszerűbb téma a közösségfejlesztés volt, ezt az idegenforgalom/falusi turizmus követte, de a területfejlesztést is többen jelölték meg a legérdekesebb modulként. A bekért elégedettségi felmérésekből kiderült, a most végzettek nagyon várják a folytatást is!


Mihaleczné Kovács Máriától, a projekt vezetőjétől megtudtuk, nemcsak a hallgatóság volt érdeklődő, a helyi szakemberekből álló oktatói csapat is bizonyította fegyelmezettségét és felkészültségét. A projektvezető elmondta, mindezeknek köszönhetően a most zárult képzés az Egyesület egyik legnagyobb sikerrel zárt programja.


E sorok írója mind a helyszíni ellenőrzések, mind pedig a tanúsítvány átadó ünnepség során tapasztalhatta, hogy „diákok” és „tanárok” valódi osztályközösségé kovácsolódtak a tanfolyam rövid ideje alatt. A záró rendezvény az otthonról hozott, saját készítésű szendvicsek és sütemények révén, no meg a jó bizonyítványok feletti örömnek köszönhetően banketté alakult, ahol az előadók munkáját egy-egy virággal köszönte meg a közösség.


A Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület számára különösen örömteli, hogy a 2014 – 2020-as programozási időszakra érvényes Helyi Fejlesztési Stratégia kidolgozásának kezdetén egy újabb friss tudással, ötletekkel és lelkesedéssel felvértezett csapat verbuválódott, akiknek aktív részvételére a tervezési folyamat során bizton számíthatunk.

« Visszalépés
EXP