Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

Kistérségek, mesterségek kiállítása a II. Európai LEADER Expo-n

2010.03.23.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar LEADER Szövetség közös rendezésében, valamint az Európai LEADER Szövetség (ELARD) társrendezésében valósult meg idén második alkalommal a Nemzetközi Leader Expo.
„Kézfogás a Vidékért” nemzetközi konferenciával kezdődött a több napos programsorozat, amelyen a fő vendég Panagiotis Patras, az ELARD elnöke volt. Patras elnök úr előadásában a hálózatok kiépítésének fontosságára helyezte a hangsúlyt, hiszen a már működő vagy létrejövő hálózatok szakértői hozzáértéssel tudják támogatni a LEADER csoportokat. A hálózatok célja, hogy az emberek tanuljanak egymástól, megismerjék egymást és átadják tapasztalataikat, tudásukat, ötleteiket, valamint hogy új projekteket és fejlesztéseket hozzanak létre.

A rendezvényen résztvevő kiállítók már szerdán megérkeztek a helyszínre és elkezdhették a 21 nm2-es pavilonok berendezését. A LEADER kistérségek és népi mesterségek kiállítása  a "C" pavilonban az UTAZÁS 2010 kiállítással egyidőben zajlott. A nagyközönség számára pénteken nyíltak meg az Expo kapui. A kézműves és iparművészeti termékek, valamint a gasztronómia szerelmeseinek a Leader Expo bőségesen tartogatott meglepetéseket. A rengeteg kóstolási lehetőség mellett a látogatók közvetlenül a termelőktől vásárolhatták meg áruikat, lényegesen olcsóbban, mint a boltokban.
A pavilon színpadán 3 napig folyamatosan zajlottak a színesebbnél-színesebb programok. A Dél-alföldi régió fellépői pénteken mutathatták be műsoraikat. A fellépők között szerepelt többek között a Déli Napfény Nonprofit Kft. térségéből érkező Fonó Néptáncegyüttes. A Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Kh. Egyesület jóvoltából egy népi ruhabemutatót csodálhattunk meg. Az igazán különleges darabokat a csorvási Hudák Szövőüzem készítette.  A Duna-Tisza közéről érkező Kunbaracsi Kökény Citerazenekar a Homokhátság Fejlődéséért Nonprofit Kft. közvetítésével látogatott el a kiállításra. A Dobozi Népdalkör előadásában Békés megyére és különösképpen Doboz Nagyközségre jellemző népdalokat ismerhettünk meg.

A C és G pavilon közötti területen minden nap a fesztivál ideje alatt két-két házi sertés vesztette életét a látogatók nagy örömére, akik az uniós előírásoknak megfelelő disznóvágás után megkóstolhatták a már feldolgozott húsból készült disznótoros finomságokat.
Az egész napos programok házigazdája Rákóczi Feri rádiós műsorvezető volt, aki humoros hozzászólásaival és konferálásaival megteremtette a hangulatot mind a fellépők, mind pedig a közönség számára.   

Összességében az Utazás 2010 kiállítás és a II. Nemzetközi Leader Expo sikeresnek mondható. A szombati ebéd utáni rövidke napsütés közel 20 ezer látogatót csalogatott ki a rendezvényre. A szervezők elmondása alapján csupán a vasárnap délutáni bombariadó gátolta meg, hogy idén a látogatók száma meghaladja a rekordot jelentő 60 ezret.

Külön kiemelendő, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által meghirdetett „A megújuló Vidékért” című pályázaton első helyezést ért el Molnár István tarhosi őstermelő, melyre mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektekkel és programokkal lehetett nevezni. "Kislibától a tollpaplanig" című projektje a Turizmus és vállalkozásfejlesztés szakterületén ért el kiemelkedő sikert.
Az elnyert
"Mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projekt/program” elismerő cím mellett Molnár István részt vehet egy többnapos külföldi szakmai tanulmányúton, melyen újabb mintaértékű programok megismerésére nyílik lehetőség.

Sikeréhez ezúton is gratulálunk!« Visszalépés
EXP