Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

Kolbászból volt a kerítés

2009.10.30.

A Vidék Sátrában fesztiváloztunk

Október 22–25. között immáron tizenharmadik alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Csabai Kolbászfesztivált. Ennek keretein belül, első ízben került felállításra a „Vidék Sátra” a Körösök Völgye Akciócsoport szervezésében, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, és a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület támogatásával.

A sátorban a Körösök Völgye Akciócsoport mellett az ország több Helyi Akciócsoportja és a „Hungarikum” Élelmiszer- és Italgyártó Klaszter is helyet kapott, bemutatva régióik sajátságait. A Körösök Völgye Akciócsoport információs pultot működtetett, melynél számos információt kaphattak az érdeklődők az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. –IV. tengelyének intézkedéseiről, illetve a Körösök Völgye Akciócsoport tevékenységéről és szerepéről is. A sátorhoz gazdag kulturális kínálat is társult. Az akciócsoportok delegálásában folyamatosan zajlottak a népi kultúra legnemesebb értékeinek bemutatói és a zenés, szórakoztató műsorok.

A Bihar-Sárrét Akciócsoport működési területéről, Püspökladányból érkezett a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, kinek tagjai nagy feltűnést keltettek népviseletükkel és színvonalas előadásukkal. A már meglévő jó hangulatot a Tótkomlósról származó Komlós Néptánccsoport előadása fokozta, mely magyar és tót népdalokat, néptáncokat idézett fel, megtöltve ezzel a 300 négyzetméteres sátrat. A gyomaendrődi Színfolt Mazsorett csoport a sátor előtti területen mutatkozott be a Kolbászfesztivál látogatói előtt.

Az idei fesztiválon induló 440 kolbászgyúró csapatot, a „Vidék Sátrában” további 12 csapat egészítette ki, amelyek közül összesítettben három csapat különdíjat tudhatott magának a szombati nap végére. A Vidék Sátra kolbászgyúrói közül a Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Akciócsoport területéről érkezett Kolbászkunkorítók, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat csapata által készített „Kossuth Lajos citromos kolbásza”, illetve Varga Zoltán önkormányzati miniszter vezénylésével a Hajdúvölgyi böllérek csapata részesült különdíjban.

A kolbászgyúrást követően a Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Akciócsoport területéről érkező Egres Kiss Lajos Néptánc Együttes előadása következett, majd az Új generáció zenekar cigány muzsikusai szolgáltatták a talpalávalót, mely vidám hangulatot és nótaszótól zengő sátrat eredményezett.

A négynapos rendezvényen elsősorban a dél-alföldi régió kiállítói mutatkoztak be, emellett kóstolóval egybekötött gasztronómiai és borbemutatók tették teljessé a kínálatot a látogatók számára. A Dobozi Kézműves Egyesület és a kalocsai mézeskalács készítők munkája is nagyszámú érdeklődőt vonzott. Szintén itt lehetett megkóstolni a Tolna megyei Döbröközi „likas” kalácsot is, ami olyan népszerű volt, hogy pillanatok alatt elfogyott. A sátorból természetesen a pálinka árusai sem hiányozhattak, akik változatos és egyedi ízvilágú párlatokkal kápráztatták el a vendégeket. A kiállítók között volt a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft is a világ legnagyobb pálinkaversenyén, a bécsi Destillata 2009-en ezüst érmet nyert Jonathan almapálinkájával is.

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a négy nap során a sátorban felsorakoztatott produkciók és kiállítók nagyszámú közönséget vonzottak, melynek következtében az idén először felvont 300 m2 –es sátor kicsinek bizonyult. Az idei Kolbászfesztiválra több mint 75 ezren voltak kíváncsiak, míg a Vidék Sátrában ez idő alatt összességében 8000 látogató fordult meg. Az Akciócsoportok visszajelzései alapján az elkövetkezendő évben még több kiállítóra, fellépőre, látogatóra és nem utolsó sorban kolbászgyúróra számíthatunk.

Az eseményről készített képeket megújult Galériánkban tekinthetik meg.

Részvételi adatok
« Visszalépés
EXP