Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

LEADER TÉRSÉGEKEN ÁTÍVELŐ TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEKRE NYERTEK TÁMOGATÁST A KÖRÖSÖK VÖLGYÉBEN

2014.05.19.

Békéscsaba, 2014. május 15., csütörtök (MTI) 

Több megyét érintő turisztikai fejlesztések valósulnak meg uniós támogatással a Körösök völgyében Békésen, Szarvason és Kunszentmártonban 130 millió forintból - tájékoztatta a nyertes pályázati konzorciumot vezető Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület elnöke az MTI-t.

Hodálik Pál elmondta, hogy a Leader térségeken átívelő turisztikai fejlesztésekre 2013 tavaszán hirdetett pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium. A pályázati konzorcium a Körösök völgye, mint egységes tájegység vonzerejének és idegenforgalmi jelentőségének növeléséhez, az aktív turizmus feltételeinek javításához pályázott támogatásra, a projekt az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és a magyar kormánytól 100 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert. Az összeget a projekt nyertes pályázói 30 millió forint önerővel egészítették ki.

Az egyesület elnöke elmondta: a beruházási program keretében felújítják a békési kishajó kikötőt, a szarvasi szabadstrandot korszerű fövenystanddá alakítják. Új mólók épülnek a Hármas-Körös és a Holt-Körös összekapcsolására és új kishajó kikötő épül Kunszentmártonban. A Fehér-Körös gyulai szakaszától a Hármas-Körös kunszentmártoni szakaszáig, illetve a Hármas-Körös útvonalába bekapcsolt Holt-Körösön 5 ponton javulnak a vízi turizmus fogadási feltételei.

Új eszközöket vásárolnak, kerékpárokat és vízi járműveket és három új kölcsönző pontot nyitnak. A koordináló szervezet szerepét betöltő Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület valamennyi létesítménynél térképpel ellátott információs táblát helyez el, a lehetséges vízitúra útvonalakról és a kikötők környékén található látnivalókról.

A pályázati felhívásban előírt végső megvalósítási határidő 2014. december 31., így legkésőbb 2015. tavaszától új és megújult környezet fogadja a vízi úton közlekedőket a Körösök mentén - mondta az elnök az MTI-nek.
 

Forrás: MTI 2014. május 15., csütörtök 17:34

Fotó: Babák Zoltán

« Visszalépés
EXP