Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

4

6

7

10

16

17

20

21

23

24

30

 

 

 

LOVASPÁLYÁT ADTAK ÁT BÉKÉSEN

2014.06.03.

A Békési Szabadidős Lovasklub projektzáró és projektnyitó ünnepségre is várta az érdeklődőket a hétvégén.

Az Egyesület 2013-ban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER – Közösségi célú fejlesztés jogcím keretében 10 millió Ft támogatást nyert épített lovas pálya kialakítására.

 

Amint azt Urkom Szilvia, az Egyesület oszlopos tagja elmondta, a pályázat révén az Egyesület telephelyén meglévő füves, magas iszaptartalmú, fekete föld talajú, ezért a szárazságban beton kemény, az esőzésekkor pedig csúszós, így lónak és lovasnak egyaránt balesetveszélyes, illetve a hátasoknak egészségkárosító hatású pálya helyén új, járdaszegéllyel körbekerített homokos pályát alakítottak ki.

Az 50x80 méteres pálya speciális kvarchomok fedése és a talaj közé geotextíliát is telepítettek, ezzel gátolva meg a terület túlzott elvizesedését, egyidejűleg a homok állandó nedvességtartalmának megőrzését.

Az ünnepélyes átadón Izsó Gábor, Békés Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, az esemény fontos mérföldkő mind a Lovasklub, mind a Város életében, hiszen részben hiánypótló fejlesztés valósult meg egy olyan településen, ahol a lovas kultúrának hagyománya van, és ahol egyre többen űzik ezt a sportot.


Az új pálya mellett rövidesen fedett lovardában is gyakorolhatnak a Klub tagjai és látogatói, hiszen az Egyesület idén tavasszal az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcíme keretében további 35 millió Ft támogatást nyert el egy 1 200 m2 alapterületű fedett csarnok építésére. A létesítmény alapkövének letételében – melyben időkapszulát is elhelyeztek – Gyebnár Péter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Békés megyei referense, és Hodálik Pál, a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület elnöke segédkeztek.

Hodálik Pál ünnepi beszédében kiemelte, a Körösök Völgye Akciócsoport fejlesztési stratégiájában az aktív turizmus fejlesztése az egyik legfőbb prioritás. Ezt tükrözik a helyi igények és a térségben már megvalósult és folyamatban lévő beruházások is, mely beruházások támogatása céljából a Vidékfejlesztési Minisztérium 2014. áprilisában közel 400 millió forint kiegészítő forrást ítélt meg a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület részére, akinek így lehetősége volt a békési lovarda építés támogatására is.

A pályázat segítségével a teljes egészében akadálymentesített fedett lovardában kialakításra kerül a lovagló terület, az azt körbe ölelő lambrin és egy lelátó egység a vendégek részére. Az építmény elektromos ellátását napenergia felhasználásával oldják meg.

A beruházás 2014. december 31-ig készül el, csakúgy, mint a szomszédságában kialakítás alatt álló kézműves műhely és falusi szálláshely, így a következő évtől az Egyesület komplex szolgáltatásokkal várja majd a vendégeket.

« Visszalépés
EXP