Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

MEGÚJULT A CSABACSŰDI MŰVELŐDÉSI HÁZ

2012.11.12.

2012. november 7-én, ünnepélyes keretek között, a helyi citera szakkör és néptánc csoport bemutatójának kíséretében adták át a közönségnek a felújított Művelődési Házat Csabacsűdön.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER – Közösségi célú fejlesztés keretében támogatott projekt közel 7 millió Ft támogatásban részesült. A forrás a beruházás nettó költségét fedezte, a fizetendő áfát a pályázó települési önkormányzat önerőből biztosította.
Az elnyert támogatnak köszönhetően az épület előtt új térkőburkolat kiépítése és külső homlokzatfestés valósult meg, a belső előtér új padló és falburkolatot kapott, teljes belső festésre sor került, valamint több belső és valamennyi külső nyílászáró cseréje is megvalósult a belső födémszigetelése mellett. Ez utóbbi két fejlesztéstől az intézmény fenntartási költségeinek jelentős csökkenésében is bíznak a helyi vezetők.

Molnár József, a község polgármestere kiemelte, az előtérben továbbra is látható Cs. Pataj Mihály Földosztás c. festménye, mely a helyiek számára különös fontossággal bír, hisz csabacsűdi embereket ábrázol.

Az ünnepi eseményen jelen volt Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője is.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, az ország megújításának alappillére a vidék fejlesztése. A sajtókérdéseire válaszolva Halász János kitért arra is, jelenleg az ország mintegy1000 kistelepülésén van folyamatban a csabacsűdihez hasonló fejlesztés, melyek célja, hogy az aktív helyi közösségek összejövetelei, programjai számára kulturált és jól felszerelt tereket biztosítsanak. A vidéki települések infrastrukturális fejlesztéséhez az utak állapotának javítása, a közintézmények korszerűsítése és a közművesítés bővítése mellett ezeknek a közösségek komfortérzetét javító beruházásoknak is óriási jelentőségük van abban, hogy a települések növelni tudják lakosságmegtartó erejüket – tette hozzá.

Dankó Béla szintén a közösségi terek fontosságát hangsúlyozta, hiszen működésük révén a helyi lakosság összetartozás érzése, identitástudata is erősödik.

A felújított Művelődési Ház nemcsak a helyi iskola rendezvényeinek és a civil szervezetek rendszeres programjainak biztosít teret, de néhány nonprofit szervezetnek „otthona” is. A projekt keretében szintén megújult irodák a Nyugdíjas Klub és a Csabacsűdi Szlovákok Köre napi működését is segítik.
« Visszalépés
EXP