Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

MEGALAKULT A LEADER EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE

2013.11.04.

2013. október 29-én, 46 LEADER Helyi Akciócsoport részvételével Tatárszentgyörgy-Sarlóspusztán megalakult a LEADER Egyesületek Szövetsége.

Az országos ernyőszervezetként működő egyesület célja a hazai LEADER módszer elveinek megfelelő vidékfejlesztési program szakmai képviselete, a Helyi Akciócsoportoknál felhalmozódott tudás- és tapasztalat összegyűjtése és megosztása, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósítandó program népszerűsítése. A szervezet további céljai között szerepel az együttműködés a vidékfejlesztéssel foglalkozó állami és önkormányzati szervekkel a területfejlesztési és területrendezési feladatok ellátásában, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítése a vidékfejlesztés területén.
 

Az alakuló ülésen részt vett dr. Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, és Tar Gyula megbízott igazgató, osztályvezető, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviseletében.

A szervezethez való csatlakozás lehetősége továbbra is nyitva áll a Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoportok előtt.

Az alakuló közgyűlésen a tagság a LEADER Szervezetek Szövetségének elnökévé választotta dr. Finta Istvánt, a Mecsek – Völgység – Hegyhát Egyesület elnökét. A szervezet alelnöke Rácz Judit a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője, és Gelencsér Géza, a Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke. A közgyűlés által választott Elnökség tagjai: Hutvágnerné Kasper Judit, „A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Kodák József, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület, Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület, Szendrői Júlia, a Völgy-Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Dr. Szemán Ákos, a Dél-Zemplén Fejlődéséért LEADER Egyesület, és Völgyi Tamás, a Szinergia Egyesület munkaszervezetének vezetője.

A Felügyelő Bizottság elnöke Bíróné Nagy Csilla munkaszervezet vezető, a Hortobágyi LEADER Egyesület képviseletében, a bizottság tagjai: Dr. Vén Gabriella, a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője, és Szabó István Tisza-Tó Térsége LEADER Egyesület elnöke.

A LEADER Egyesületek Szövetsége, (rövid nevén LESZ), erősítve a LEADER Helyi Akciócsoportok pozitív megítélésének támogatását Etikai Bizottságot hozott létre, melynek elnöke Dr. Orcsik István, a Hortobágyi LEADER Egyesület elnöke, a testület tagjai: Pál Zoltán elnök, Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, Hargitai Katalin főtitkár, Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Horváth Márton munkaszervezet vezető, Mecsekvidék Egyesület, Vida Tamás elnök, Nagykunságért Vidékfejlesztési Egyesület.

A helyi fejlesztéspolitikai feladatok ellátására Magyarországon 95 LEADER Helyi Akciócsoport működik. A LEADER szervezetek összefogására létrejött LEADER Egyesület Szövetsége fontos célkitűzése a vidéki területek egységes fejlesztésének előmozdítása, valamint a vidék-város partnerség erősítése, különösen a 2014-2020 közötti időszakban.
 

« Visszalépés
EXP