Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

OKTÓBER ELEJÉN MEGNYÍLIK A LEADER TENGELY!!!

2009.09.28.

Amint arra bizonyára emlékeznek, 2009. tavaszán hírt adtunk Önöknek arról, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága kérésére az Akciócsoport 2008. nyarán elfogadott "Sokszínű természet, sokszínű társadalom a Körösök Völgyében" c.  Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája felülvizsgálatára a korábban előírt egy éves határidő leteltét megelőzően, még a LEADER tengely megjelenése előtt sor kerül.
 
A felülvizsgálat célja az volt, hogy a Stratégia LEADER tervében foglaltak minden tekintetben megfeleljenek az előírásoknak, és a helyi akciócsoportok elképzeléseinek, ezáltal a 2009. október 1-jétől megnyíló LEADER rendelet részeként megjelentethetőek legyenek.
 
Az Akciócsoport munkaszervezete és döntéshozó testülete, valamint a Felügyelő Bizottság tagjai sok hetes közös munkája eredményeképpen kialakult egy olyan, az Akciócsoport által támogatható tevékenységeket tartalmazó dokumentum, mely a 2008. nyarán elfogadott Stratégia LEADER tervének minden, a LEADER Program keretében megvalósítható elemét tartalmazza, de egyszersmind a Közösségi és hazai jogszabályi és finanszírozási kereteknek is megfelel.
 
A 2009. szeptember 17. napján megjelent 122/2009. (IX.17.) FVM rendelet megjelenésével ma már bizonyos, hogy az Akciócsoport tervezési területét jelentő 18 településről (Békés, Békéscsaba, Békésszentandrás, Csabacsűd, Csárdaszállás, Doboz, Gyomaendrőd, Hunya, Kamut, Kardos, Kétsoprony, Kondoros, Mezőberény, Murony, Örménykút, Szarvas, Tarhos, Telekgerendás) 2009. október 1. és 2009. október 31. között lehet pályázatokat benyújtani, több, mint 170 millió forintra.
 
A Program keretében elérhető támogatásokról több helyről, több dokumentumból szükséges tájékozódni. A fent említett 122/2009. (IX.17.) FVM rendelet tartalmazza azokat az általános keretfeltételeket, melyeket az országban minden Akciócsoportra - így a Körösök Völgye Akciócsoportra is - és minden ügyfélre egyaránt alkalmazni szükséges. A rendelethez kapcsolódóan a napokban jelenik majd meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közleménye keretében a Pályázati felhívás, mely a szintén minden Akciócsoport és minden ügyfél esetében érvényes feltételek részletezésére szolgál. Az egyes Akciócsoportok területén alkalmazandó további speciális feltételeket - így a Körösök Völgye Akciócsoport területére érvényes egyedi előírásokat is - egy ún. HPME katalógus tartalmazza. E katalógusban, mely a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal www.mvh.gov.hu címen elérhető weboldal jobb alsó részében a Gépkatalógus és az Építési Normagyűjtemény alatt található, ún. célterület adatlapokkal találkozhatnak. Az adatlapok minden, az Akciócsoport által támogatott célterületekre vonatkozó információkat (támogatható tevékenységek, elszámolható költségek, igényelhető minimum és maximum támogatás összege, támogatási intenzitás mértéke, jogosult települések, egyéb alanyi és tárgyi feltételek, jogkövetkezmények) tartalmaznak, melyek együttes betartása szükséges a sikeres pályázatokhoz. A pályázatok benyújtása csak formanyomtatványon lehetséges a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft-hez. A formanyomtatványokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleményben teszi majd közzé, az Akciócsoport területén kötelezően használandó további nyomtatványokat jelenleg a www.umvp.eu honlapon találhatóak meg.
 
A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. által támogatott célterületek keretében megvalósítható fejlesztési elképzelésekről és azok szükségességéről az Akciócsoport "Sokszínű természet, sokszínű társadalom a Körösök Völgyében" c.  Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában olvashatnak. (A Stratégia www.korosokvolgye.hu címen elérhető honlapunkon megtalálható és letölthető.)
 
A LEADER rendelet és pályázati felhívás részleteit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (www.fvm.gov.hu), az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (www.fvm.gov.hu) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (www.mvh.gov.hu) weboldalán találhatják meg.
 
Amennyiben a fenti dokumentumokkal kapcsolatosan kérdésük van, elképzeléseik megvalósításához további információra, segítségre van szükségük, kérjük bátran keressenek meg bennünket elérhetőségeinken.« Visszalépés
EXP