Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

RENDHAGYÓ KIADVÁNY KÉSZÜLT A TÉRSÉG HELYI TERMÉKEIRŐL

2015.11.16.

Körös Völgyi Kirakat címmel jelentette meg a térségéhez tartozó települések helyi élelmiszeripari és kézműves termékeit népszerűsítő kiadányát a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület. 

A brosúra első, sajtónyilvános bemutatójára 2015. november 11-én került sor. Az eseményen Hodálik Pál elnök foglalta össze a projekttel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

Elmondta, a kiadvány elkészítésével az Egyesület egyrészt megjelenési lehetőséget kívánt biztosítani a termelőknek, segítséget nyújtani számukra termékeik népszerűsítésében és értékesítésében, másrészt helyieknek és messziről érkezőknek egyaránt megmutatni a Körösök völgye által kínált széles termékpalettát.


Mindezt úgy, hogy
a végtermék ne csupán egy újabb gyűjtemény, vagy egy üzleti céllal kialakított marketing kellék, hanem a tudatformálás hatékony eszköze is legyen!

 

Az Egyesület tagjai egy ausztriai tanulmányúton látott jó gyakorlat kapcsán határozták el, hogy saját működési forrásaik terhére lehetőséget biztosítanak a térség helyi élelmiszeripari és kézműipari termékeit előállító termelők, vállalkozások vagy akár nonprofit szervezetek megjelenésére. A bemutatkozás lehetőségét egy olyan kiadványban képzeltük el, mely képi megjelenését és információ tartalmát tekintve egyaránt képes elősegíteni e termékek iránti kereslet növelését és a régi mesterségek, hagyományok, esetleg a rég elfeledett tudás újrafelfedezését, az elvégzett munkánk, elért teljesítményeink, értékes örökségünk miatt érzett jogos öröm és büszkeség újbóli átélését - emelte ki Hodálik Pál.

Az Egyesület 150 termelő ingyenes megjelenéséhez biztosította a szükséges pénzügyi hátteret, az ajánlattal ez alkalommal 38-an kívántak élni.

Ennek megfelelően a kiadvány egy elnöki köszöntőn túl 38 db, egységes koncepció alapján elkészült ún. termelői adatlapot tartalmaz, melyek mindegyike 4 fényképpel (egy imázs képpel, egy portré képpel vagy logóval és két termék fotóval, vagy a gazdaságról készült képpel), egy személyes hangvételű bemutatkozó szöveggel, és az elérhetőségi adatokkal szerkesztett. Az adatlapok nem csupán száraz bemutatkozó anyagok. A képek és a szövegek hangulata a termelő és a vásárló közötti első találkozás élményét garantálja. A termékek, ill. előállítóik egyediségét, különlegességét a személyre szabottan megfogalmazott rövid mottók is kifejezik. A könyv egy, a bemutatott helyi termékek lelőhelyeit összegző listával zárul.

A füzetben békési, békéscsabai, békésszentandrási, csabacsűdi, kondorosi, köröstarcsai, mezőberényi, muronyi, örménykúti és szarvasi termelőkről olvashatnak, a termékskálán kolbászok és húskészítmények, hal, mézek, lekvárok, sajtok, sörök, tészták, rizs, pálinka, csokoládé, szűcsmunka, hímzés, fonott áru, famunka, gyöngy és szalmafonás, valamint szőttes is szerepel.

A rendkívül látványos végtermék képeit és arculatát a We Are Form kreatív csapata, Jenei Péter fényképész mester és Sallai Zoltán grafikus készítette.

A kiadvány másik újszerűsége az online megjelenés. Ennek oka nemcsak a költségtakarékosság, bizonyított tény, hogy egyes célcsoportok esetében az információ áramlás és áramoltatás elsődleges színtere az internet - hangsúlyozta az elnök.

Az elkészült anyag terjesztésére is elsődlegesen e felületen kerül majd sor. A kiadvány flipbook formátumban az Egyesület weboldalán tekinthető meg (www.korosokvolgye.hu/KörösVölgyiKirakat), azonban az elérési helyet a termelők a projekt logójának kötelező használata mellett saját weboldalaikon, facebook oldalaikon szabadon megoszthatják. E mellett az Egyesület a helyi termékek ismertségének és népszerűségének növeléséért tevékenykedő számos szervezethez juttatja el az információt.

Az olcsóbb, gyorsabb és célzottabb terjesztés előnyei mellett az online forma nagyobb rugalmasságot is biztosít a termelők számára az információközlésben. A megváltozott adatok vagy kibővült termékkör miatt szükségessé váló módosításokat, vagy az új arculattal történő megjelenést a termelők akkor végezhetik el, amikor arra igény mutatkozik, új adatlap kidolgozásával nem kell várniuk, amíg az előző, több ezer példányban nyomott verzió utolsó darabja is felhasználásra került.

Az online optimalizálás ellenére az Egyesület a nyomdai előállítás lehetőségét is megteremtette a részt vevők számára! Minden termelő megkapta további használatra saját, print verzióban is megszerkesztett adatlapját, az elkészült fényképekkel együtt.

Az Egyesület a most kidolgozott brosúrát évről-évre szeretné majd bővíteni újabb termelők, vállalkozások, civil szervezetek adatlapjaival. A figyelemfelhívásokat a tervek szerint minden év tavasz elején tesszük majd közzé weboldalunkon!

 

« Visszalépés
EXP