Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

SZENT ERZSÉBET RENDEZVÉNYHÁZ – FENNTARTHATÓ TURIZMUS

2016.02.23.

A békésszentandrási Körösparti Nyár Kft. 2014-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím keretében nyert 35 millió Ft támogatást a Szent Erzsébet Rendezvényház kialakítására.

A jövőben az aktív –és agroturizmus iránt érdeklődők számára számos szolgáltatást kínáló létesítmény ünnepélyes átadására a Társaság több mint száz üzleti partnere jelenlétében, családias hangulatban került sor február 20-án.

Barna Antal, a cég tulajdonos-ügyvezetője elmondta, a fejlesztést nem csupán üzleti érdekek hívták életre. Az 1885-ben épült és a 2000-es évek közepéig a lakók által példaértékűen rendben tartott polgári stílusú ház és a hozzá tartozó hatalmas udvar gyerekkora óta része volt az életének. A Békésszentandráson csak „Tóth Ház”-ként emlegetett ingatlan több mint 125 évig a Tóth Család tulajdonát képezte, az utolsó családtagok távozásával azonban félő volt, hogy az épület az enyészeté lesz.

A Békésszentandráson és Szarvason számos szálláshelyet üzemeltető Kft. 2012-ben vásárolta meg az ingatlant, a karbantartási feladatokon túlmutató beruházás azonban lehetőség hiányában több évet váratott magára. A LEADER Program keretében elnyert támogatás és a pályázó által vállalt jelentős önerő révén 2015 végére az épület teljes külső és belső felújítása megvalósult. A projektgazda, a tervező és a kivitelezők hozzáértését dicséri, hogy a munkálatok révén egy, a mai kor elvárásainak mind műszaki, mind esztétikai szempontból megfelelő, modern és elegáns, de egyszersmind a régi korok stílusjegyeit az apróbb részletekben is megjelenítő Rendezvényház nyitotta meg kapuit.

Az egybenyíló helyiségek patináját a mestergerendák, a spalettás ablakok, a kandallók, a hengeres falfestések éppúgy őrzik, ahogy a kazettás ajtók, vagy az oszlopos veranda. A képi összhangot nem zavarják a fenntarthatósági szempontokat képviselő napelemek és egyéb korszerű műszaki berendezések sem.

A tágas udvarban nyitott és fedett sütő-főzőhelyek, pihenő szigetek, tárolók és parkolók létesültek.

A nevét a Szent Erzsébet utcai elhelyezkedése nyomán kapó Rendezvényház elsősorban a horgász és agro-turizmushoz, no és persze a helyi gasztronómiai és kézműves hagyományokhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal és programokkal várja majd az érdeklődőket. Látvány disznóvágást, halászlé főzést, kemencés hájastészta sütést, agyagozást, kosár-és hálófonást egyaránt terveznek. A cél, hogy a szolgáltatások bővítésével az őszi-téli időszakban is a Körös parthoz csábítsák a vendégeket, és hogy minél hosszabb itt tartózkodásra bírják őket.
 

« Visszalépés
EXP