Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

Sikeres világtalálkozó Kondoroson

2010.07.12.

Július 9-11. között ismét megrendezésre került a Kondorosiak Világtalálkozója. Ezúttal minden programnak a sportpálya adott helyet ahol minden adott volt egy vidám együttléthez.

A megnyitón köszöntőt mondott Paluska Zoltán, Kondoros alpolgármestere, Krajcsovicz Andrásné, a Szlovák Önkormányzat elnöke, Marián Kotora, Nagysalló polgármestere és Hricz Elvira, a szervezők nevében. Szladicsek Irén, akiknek a háza karácsonykor kiégett és a kondorosiak által gyűjtött adományok is segítették őket az újrakezdésben, a megnyitón mondott köszönetet az összefogásért és a segítségért.

A rendezvényt a Kondorosról elszármazott énekes, Nyemcsok János „Csoki” beszámolója indította. Az ő fiának, Bencének a zenekara, a BreakThru színvonalas, igényes előadással hozta „koncerthangulatba” a közönséget. Kétségtelenül a rendezvény csúcspontja volt a Piramis plusz másfél órás koncertje, amelyre kb. 2500-3000 ember jött el. A zenekarok nem siettek haza, a fellépés után az éttermi sátorban bárki személyesen találkozhatott velük.
Szombaton a helyi zenei csoportok, a citerazenekar, a Rózsa Pávakör, az Intro zenekar mellett a Szlovákiából érkezett Nagysallói Asszonykórus is fellépett. A gyerekeket egész nap várta a Szülői Munkaközösség által szervezett IV. Vizesparti, ahol többek között a paintballt, a vízifoci és a „tömegoszlatást” is ki lehetett próbálni. A gyermekszépségversenyre nagyon sok gyermeket neveztek be, a legszebbek Puha Zoltán (baba), Arató Nikolett (óvodás), Hronyecz Nárcisz (alsós), Hronyecz Alexandra (felsős) lettek. A tombola fődíját Kasík Pálné nyerte.
Az idén a helyi gasztronómiai hagyományok is nagy hangsúlyt kaptak. A szlovák ételekre 13, a mézeskalácsok versenyére 8 nevezés érkezett. A szlovák ételek közül Petrovszki Jánosné vízenkeltje bizonyult a legjobbnak, a mézeskalácsosok közül pedig Dudás Mihály vitte el az első díjat. A zsűri kiemelt különdíját Krajcsovicz Mihályné mézeskalács-költeményeinek ítélték.
A kiállításokon a nagy sikert aratott helytörténeti fotókiállítás mellett a helyi és elszármazott alkotók munkái is bemutatásra kerültek: Orosz Angelika festményei, Valach Mária jelmeztervező ruhái, kalapjai és álarcai, Dobos Karina kerámia-szélharagjai, szénrajzai, festménye, üvegfestő, gyöngyfűző és nemez munkái is. Bemutatóval egybekötött kiállítással mutatkozott be Balogh Zsigmond népi fafaragó és Csürke Anna patchwork-készítő, a Kondorosi Foltbetyárok vezetője. Kézműves foglalkozást tartott a Közösség Misszió és Krajcsoviczné Magdi mézeskalácsos. Az iskola régi tárgyakból, könyvekből, tablókból összeállított anyagát valamint az egykori cipészmester, Szabovik bácsi relikviáit valamint Szvák Anna Borbála által átadott 1910-es évekbeli stafírungot is nagyon szívesen nézegették a vendégek.
A civil utca az idén is benépesült, betekintést láthattunk a lovasok, a mazsorettesek valamint a Szlovák Klub életébe, akik délelőtt hagyományos módon szappant is főztek. Helyi termékeket mutattak be a kertbarátkör tagjai, Sutyinszki István valamint Farkas Imre és Laszkács József tésztakészítők.

Népszerű program volt a Battyány-Geist kastély meglátogatása kisbusszal és a lovaskocsis falunézés valamint a Viharsarok Motoros Baráti Társaság motorjainak kipróbálása. A kastélybeli látogatás a helyi civilek összefogásának volt köszönhető, akik július első hétvégéjén nagytakarítást rendeztek a kastély parkjában. A munkában mintegy ötvenen vettek részt a Települési Szolgáltató Intézmény vezetőjének irányításával, köztük ötven örménykúti önkéntes is. A kápolnáját nemcsak kitakarították, vázákat és virágokat hoztak, mécseseket helyeztek el.
Július 5-én emléktáblát avattak a parkban. A tábla azt a fát jelöli, melyet egykor maga Batthyány Lajos ültetett. A Battyány-fa köré a Kondorosiak Baráti Köre épített kerítést, az emléktáblát az önkormányzat készíttette. Az avatón az emlékezés és a tisztelet koszorúit is elhelyezték.

A Világtalálkozó társrendezvénye, a Kondor Tuning Club által szervezett III. Kondor Tuning Show az állatvásártéren került megtartásra.

Vasárnap a KOTE szervezésében tartották meg az I. Németh Ferenc emléktornát, ahol 6 kispályás focicsapat mérte össze erejét. A legjobbnak a Takarékszövetkezet csapata bizonyult. A versenyek szüneteiben délelőtt a Mini-Tini Aerobik Csoport, délután pedig a Szivárvány Majorette Csoport tagjai léptek fel. A Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrkutyás bemutatót tartott, amelyre a nagy hőség ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak. Este a vendégek kivetítőn nézték a foci VB-t.

Forrás: Kon-Tour Egyesület


   
   
   
   


« Visszalépés
EXP