Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

TIZEDIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A KONDOROSI BETYÁR NAPOKAT

2010.09.06.

Az elsősorban sajátos betyár- és csárdaszokásokhoz kötődő, dominánsan hagyományőrző, folklór jellegű rendezvény eseményeit gazdagították és jól egészítették ki a lovas,gasztronómiai, kulturális, sport és egyéb szórakoztató alkalmak.

 

A három napos, 2010. augusztus 19-21. között lezajlott rendezvény időszakában, a tervezett színes program elemek megvalósítása biztosította, hogy a térség, a régió és az ország több pontjáról érkező és a helyi érdeklődők sokasága korosztálytól függetlenül választhatott a számára  tetsző program lehetőség közül.

 

Kondoros épített öröksége a Kondorosi Csárda környezetében a betyár-, a lovas tradíciók felidézése különös élményt, turisztikai látványosságot nyújtott. 

Jelentős számmal megnőtt a betyárkort idéző öltözéket viselők száma, nemcsak a versenyfelhívásokra benevezettek körében, hanem egyre több kondorosi – közöttük nagyon sok fiatal, szívesen viselte a jeles alkalomra készült egyedi öltözetet a rendezvény időszakában.
A versenyekre nevezett beöltözött „Rózsa Sándor hasonmások”, „Betyárszépek”,„Csárdabeli szépasszonyok” a csikósok a tervezett programokon kívül számtalan spontán szereplést, rendezvényt színesítő betyáros jelenetet alakítottak.

A jubileumi rendezvény programjaival igazi fesztiválhangulatot kínált. 

A gasztronómiai események a vidék hagyományos íz világát kínálva kulináris élményeket biztosítottak.

A bemutató kiállítások, alkotások sora, a folklór műsorok a település értékeit és a környék gazdag kultúráját közvetítették.

A Betyár Napok hagyományos eleme, a Szent István napi megemlékezés és az új kenyér ünnepe és annak szertartásai, megkapó emlékezetes eseménysort jelentettek a jelenlévőknek, amely Oszter Sándor színművész közreműködő jelenlétével még maradandóbb lett.

 

A színpadi, élő zenei műsorok, több műfajt képviselő jeles művészekkel,zenekarokkal, igényes színvonalas előadásaikkal, kitűnő technikai hangosítással nagyszámú elégedett rajongó közönséget vonzottak.

A település szállás és vendéglátóhelyei mind három napon telt házasak voltak. A helyben élő családok nagy részénél, családi találkozót jelentett a rendezvény,vidékről idelátogatott vendégseregek sokasága érkezett Kondorosra, hogy együtt ünnepeljük a X. Betyár Napokat.

A jubileumi alkalom lehetőséget adott, hogy a rendezvény megvalósulását folyamatosan   segítők, támogatók elismerése  emlékezetes módon  megtörténjék.

A Betyár Napok sorában a gyermek programok gazdagsága, sokszínűsége soha nem tapasztalt mértékben és színvonalon valósult meg.

Sikerült a három napos rendezvény minden tervezett eseményét mindenki számára ingyenesen biztosítani.

 

A X. Betyár Napok kedvezőtlen gazdasági időszakban, bár a szakmai kihívások csúcsán a Fesztiválok Évében valósult meg. Nagy volt az elszántság, hogy az elvárásoknak megfelelően kerüljön megszervezésre, megrendezésre a település egy évtizedes nagy rendezvénye.

A több dimenzióban történt segítők, a megvalósulást jó szándékkal támogatók sokaságának kohéziója  és a LEADER Pályázaton nyert támogatás adta a megvalósulás eredményességét, amire Kondoros kulturális élete reméljük méltán lehet büszke.

 

Forrás: Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Kondoros
     
     
     
     
     


« Visszalépés
EXP