Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

Tanulmányúton járt nálunk az Abaúj LEADER Egyesület

2011.10.28.

Október 20-22. között az észak-magyarországi Abaúj LEADER Egyesület három napos  látogatást tett a Körösök Völgyében. A közel 40 fős, többségében az üzleti és a civil szférát képviselő delegáció több, az Akcióterületen megvalósult, az AVOP LEADER + Program és az EMVA keretében támogatott mintaértékű projektet megtekintett, részleteiben megismerte a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület gondozásában megvalósított „Körösök lágy ölén” c. öko-turisztikai projektet és közelről megszemlélte a térség gasztronómiai és kulturális jellegzetességeit is.

Október 20-án a Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. volt a vendégek házigazdája. Debreceni Lajos ügyvezető a Hotel Fiume impozáns báltermében színes előadás keretében mutatta be az Akciócsoportot és a Körösök Völgye vidékét. Kiemelte, itt él hazánk legnagyobb szlovák nemzetiségi közössége, kiváló minőségű termálvíz bugyog a felszín alatt, Szarvason székel a Körös – Maros Nemzeti Park igazgatósága és e terület a híres Békési Pálinka és a Csabai Kolbász hazája.

A szlovák gasztronómia ízeit, hagyományait idéző ebédet követően a csoport a tarhosi Libás Tanyát kereste fel, ahol egy AVOP LEADER + Program keretében megvalósított beruházást tekintettek meg. Molnár István projektgazda elmondta, az állattenyésztéssel foglalkozó, évente 3000 libát nevelő és értékesítő családi gazdaságot remekül kiegészíti a turisztikai attrakcióként funkcionáló bemutató – és látogatótér, mely vendéglátóhelyként is üzemel. A „Kislibától a tollpaplanig” címet viselő projekt révén a Libás Tanyára ellátogatók a libatenyésztés és feldolgozás majdnem teljes folyamatába bepillanthatnak.

A délutáni program következő állomása a „Körösök lágy ölén” című projekt keretében Mezőberényben kialakított „Madarak Háza Látogatóközpont” és szabadtéri színpad, valamint a Medvefejes – tónál felállított madár les és kilátó volt, bár az esti szürkület miatt a madármegfigyelés ezúttal elmaradt. A „Madarak Háza” mind természettudományos, mind kulturális szempontból fontos helyszínné vált a város és a térség életében.

Az esti sötétben a Tópart Vendéglő és Panzió szomszédságában elterülő, EMVA támogatás segítségével végrehajtott rehabilitációs fejlesztést, a Hosszú tavat sem tudta megtekinteni a csoport, de a Panzió AVOP LEADER + Program keretében végrehajtott fejlesztése talán kárpótolta a résztvevőket. Tánczos Imre tulajdonos elmondta, az elnyert forrás segítségével a korábbi 10 férőhelyes panzióhoz új szárnyat építettek, ahol a földszinten a konyha és étterem került kialakításra, a tetőtérben pedig 4 szoba 10 férőhellyel. A szobákat és az emeleti közösségi teret a településen élő három nemzetiség (a magyar többség mellett szlovák és német) kulturális hagyományainak megfelelően, azok autentikus használati tárgyaival és bútoraival rendezték be.

A bemutatót követően a két akciócsoport szakmai megbeszélésén a nap közben látottak értékelésére került sor.

A delegáció a következő két napot a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársaival töltötte. Megismerték a békéscsabai Látogatóközpont épületét és az ott elérhető szolgáltatásokat, melyek közül a legnagyobb tetszést a szombatonként tartott bio piac aratta. A „Körösök lágy ölén” című projekt békéscsabai, békési és gyulai állomásait bejárva a vendégek nemcsak az öko-turisztikai útvonal természeti értékeit, de az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseket és ismeretterjesztő, hálózatépítő tevékenységet is megismerhették.
Varga Péter munkaszervezet vezető
elmondta, ez különösen fontos volt a látogatók számára, hisz az Abaúj LEADER Egyesület területén halad át a Hernád folyó, melynek turisztikai célú hasznosítása nem megfelelően megoldott, de az itt látottak mindenképpen hozzájárulhatnak új, innovatív és fenntartható ötletek gyakorlatba ültetéséhez.


« Visszalépés
EXP