Eseménynaptár:

H

K

S

C

P

S

V

3

4

5

6

7

9

10

11

13

14

17

18

19

23

24

26

27

28

30

31

 

 

 

MEGMUTATTA ÉRTÉKEIT MEZŐBERÉNY

2014.08.19.

Mezőberény Város Önkormányzata a Berényi Napok rendezvénysorozat keretében rendezett kiállítást a település Értéktárába ezidáig felvett termékekből.

A Városi Piaccsarnokban megnyílt tárlaton a település egyediségét szimbolizáló kézműves, nép -és iparművészeti, valamint élelmiszeripari tételek kerültek bemutatásra.

Helyet kaptak az itt élő nemzetiségek tradícióit is őrző, méltán híres mezőberényi szőttesek, népi bútorok, fonott kosarak, a helyben készült kolbászok, mézek és más szárazáruk is.

 

A szakmai fórummal egybekötött kiállítás megnyitó ünnepségén Siklósi István polgármester elmondta, a helyi könyvtárban már évekkel ezelőtt megindult az épített, környezeti, szellemi és alkotott értékek felkutatása és összegyűjtése, mely munka nagyban segítette a megyében az elsők között megalakult helyi értéktár bizottság munkáját.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntőjében elismeréssel szólt a Berényi testület eddig elvégzett munkájáról, melyet az is bizonyít, hogy a Megyei Értéktár Bizottság első, rövidesen sorra kerülő kihelyezett ülésének a város adhat otthont. Farkas Zoltán röviden szólt a megyei bizottság munkájáról, az egyes, arra érdemesnek gondolt értékek felvételének eljárásrendjéről, s egyaránt biztatta a civil szervezeteket, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket a folyamatban való aktív részvételre.

Kiemelte, bár örömteli, hogy a megye 33 településén már megalakultak és működnek az értéktár bizottságok, a Megyei Önkormányzatnak még sokat kell dolgoznia azon, hogy a más, jelentős értékekkel, ezáltal komoly kulturális és gazdasági potenciállal rendelkező településeken is megkezdjék a munkát.

A helyi értéktár bizottság elnöke, Körösi Mihály e munka hasznosságáról és fontosságáról szólva hangsúlyozta, az értékek ismerete és ápolása alapvető egy-egy közösség összetartozása és önmeghatározása érdekében. Az elnök elmondta, a Bizottság ez idáig 70 tétel felvételi kérelmét bírálta el, közülük 50 tételt vett fel a helyi értéktárba, melyből 30-at a megyei értéktárba történő felvételre terjesztett fel.

Kovácsné Nagy Krisztina, a Bizottság tagja a Familia Kft. tésztatermékeinek sikertörténetét mutatta be, melyek közül a tarhonya, az eperlevél, és a sodort csigatészta a Megyei Értéktár Bizottság ajánlása alapján akár a Nemzeti Értéktár részévé is válhat.

A rendezvény zárásaként a megjelenteket Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, Venesz Díjas mesterszakács a fenti tészta termékekből készült ínyencségekkel vendégelte meg.    

« Visszalépés
EXP